Důmyslný rytíř Don Quijote de La Mancha (převyprávění) přehled
Jitka Škápíková
Bláznivá dobrodružství snílka Dona Quijota v novém čtivém přepracovaném vydání. Je tomu už čtyři stovky let, co vznikl jeden z nejslavnějších humoristických románů světa, a přece je překvapivě aktuální. Jeho hrdina se dopouští všelijakých bláznivých, praštěných a často hodně nebezpečných kousků proto, že neumí rozlišit skutečnost od fantazie, která se vylíhla v hlavě nějakého spisovatele. Stejně donkichotsky by dopadl hrdina jedenadvacátého století, fanatický čtenář fantasy a sci-fi literatury, divák akčních filmů či hráč počítačových her, který by se pokusil napodobit své hrdiny.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2015 , Fortuna Libri (ČR)Originální název:
El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha, 1605
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Důmyslný rytíř Don Quijote de La Mancha (převyprávění). Přihlašte se a napište ho.
I bez znalosti originálu věřím, že toto převyprávění od Jitky Škápíkové musí být drasticky zjednodušené. Stačí porovnat počet stránek: Tato verze obsahující oba díly má necelých 200 stránek, a součet stránek obou původních dílů dohromady je přibližně desetinásobný. Hodnotím tedy pouze velmi zestručněnou verzi, která má možná s originálem společného pramálo. Nicméně se mi tato kniha moc líbila. Je hezky psaná a děj je uvolněný a úsměvný. Některé pasáže na sebe sice nenavazují tolik hladce, to se dá ale vysvětlit právě celkovým zjednodušením děje. Osobně můžu všem doporučit.
Kniha Důmyslný rytíř Don Quijote de La Mancha (převyprávění) v seznamech
španělská literatura Don Quijote de la Mancha
2008 | Jak poznat psí duši |
2015 | Důmyslný rytíř Don Quijote de La Mancha (převyprávění) |
2012 | Staré pověsti české |
2011 | Cesta do pravěku a zase zpátky |
2011 | Klubíčko veselých pohádek |
Kniha mě mile překvapila. znal jsem vlastně jen úryvek s větrnými mlýny... Bláhový a bláznivý potulný rytíř se svým přihlouplým zbrojnošem Sanchou spolu zažívají neuvěřitelná dobrodružství. knížka má pořád co říct a rozhodně jsem se u ní dobře bavil.