Dunaj v Amerike přehled
Michal Hvorecký
Prvá láska, večná rieka a posledná plavba. „Sila románu je v histórii, ktorou Dunaj za mnohé roky pretiekol. Kniha o putovaní od prameňa až k delte, o samotnom putovaní vody, ktorá si pamätá aj veci, na ktoré by Európa radšej zabudla.“ (SME) Martin a Mona sa spoznali v Bratislave ako deti a ich životy spojila rieka. Ako dospelí sa po rokoch znova stretnú na luxusnej lodi plnej Američanov, ktorá sa plaví z Regensburgu do delty Dunaja v Rumunsku. Dvadsať dní a takmer tritisíc kilometrov, od Čierneho lesa po Čierne more, mladý muž a jeho osudová žena verzus stodvadsať starých ľudí. Dobrodružný cestopis, paródia masovej turistiky a hlavne príbeh o láske, ktorá stála na vode. Vydanie prvé.... celý text
Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2010 , Marenčin PTOriginální název:
Dunaj v Amerike, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dunaj v Amerike. Přihlašte se a napište ho.
Velmi zvláštní kniha. Čtenář putuje s bohatými americkými důchodci a jejich průvodcem po Dunaji z německého Řezna až k deltě Dunaje. Knížka je částečně cestopis plný informací o historii, politice, zvyklostech a typických jídlech míst, kudy loď proplouvá, částečně detektivka a částečně karikatura představ Američanů o Evropě. Dost absurdně působí, jakým způsobem slovenský průvodce s americkými turisty jedná, jen aby na konci dostal hodnocení ,,excelentní” - chvílemi to působilo až orwellovsky, jak spoléhá na jejich neinformovanost a na to, že jsou na něm během cesty úplně závislí, a excelentní hodnocení jim vědomě neustále podsouvá.
Do toho se prolíná (ne moc povedená) nejen detektivní linka se dvěma vraždami a opět absurdní neochotou posádky to kvůli dobrému hodnocení klientů řešit, ale i prostřihy do dětství a studentské lásky slovenského průvodce. Závěrečná katastrofa i poslední kapitola celé absurdno završí.
Byla jsem příjemně překvapená. Tolik věcí , co jsem se dozvěděla o Dunaji!!! Normálně bych si to nepřečetla. Ale v detektivním románě jsem to slupla jako malinu. Mám chuť si udělat identický výlet!! Jenom ty vraždy by tam nemusely být a ten mafiánský Balkán mne také děsí. Hvorecký umí, heja heja hej.
Kniha Dunaj v Amerike v seznamech
cestopisné příběhy slovenská literatura
Tato kniha je velice zvláštní. Upřímně název moc neodpovídá tomu, co se v knize děje. Jsou tam velice vtipné pasáže a je to všechno prokládáno někdy až zdlouhavými popisy různých historických událostí, co se odehráli na Dunaji. Na druhou stranu je zajímavé si přečíst o tom, jak takové dlouhé pobyty na lodi vypadají z druhé strany. Co se týče té detektivní části, tak za mě by to dostalo tak jednu hvězdičku, protože sice tam umře několik lidí a oni to nenahlásí, ale vůbec se tam kolem toho nic neděje, nikdo po pachateli pořádně nepátrá, prostě se to děje a to je všechno. Další zvláštní věcí na té knize je postava Mony, která tam přijde a hlavní hrdina se chová, jak kdyby mu hrozně ublížila a měl to v sobě zaryté a už ji nikdy nechtěl vidět, ale přitom ji naposledy viděl někdy v patnácti letech nebo tak, takže takovéto chování není opodstatněné. Nakonec vybouchne loď a spousta lidí zemře a najednou úplnou náhodou Martin zjistí, kdo je vrah a opět se to vůbec nijak nerozvíjí, jenom to tam tak zmíní a nazdar. A kniha končí velice zvláštně, když po několika letech jede za Monou do Řezna a zjistí, že žije na drogách a alkoholu s jedním z námořníků, které se plavili na lodi s ním, a že počali malou holčičku, o kterou se pořádně nestarají, tak si jí unese a vezme si ji do Bratislavy s sebou.
Je to prostě zvláštní knížka a nemohu se rozhodnout jestli je dobrá nebo ne.