Rodinný skandál přehled

Rodinný skandál
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37188/dynastie-morlandu-rodinny-skandal-37188.jpg 5 53 53

Dynastie Morlandů série

Děj třiadvacátého pokračování rozsáhlé ságy začíná rokem 1874, kdy se Venetia Fleetwoodová ke zděšení celé rodiny Morlandů rozhodne pro kariéru lékařky.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub

The Morland Dynasty 23: The Cause, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rodinný skandál. Přihlašte se a napište ho.

Shardlake
30.10.2022 5 z 5

Osudy potomků rodu Morlandů pokračují. S některými postavami jsem soucítila, některé mi pily krev, jako např. Alfreda, manželka George Morlanda, která si chtěla užívat a žít na vysoké noze až tak, že byla schopna zadlužit celé panství bez ohledu na následky.
Venetii se podaří získat titul lékařky, otevře si vlastní ordinaci a věnuje se především pacientkám - ženám a chudině. Někteří z potomků rodu Morlandů dostanou konečně příležitost a aniž by porušili konvence, mohou konečně následovat své vytoužené lásky. A proč autorka tento díl nazvala zrovna "Rodinný skandál"? Možná právě proto, že spousta z postav porušovala tehdejší ustálené zvyky a šla si cílevědomě za svým, jako např. Venetia.
Těším se na další díly...

hankapimi
16.10.2020 5 z 5

Celým Rodinným skandálem se proplétá Venetiino šokézní zarputilé rozhodnutí stát se doktorkou za každou cenu. I proti vůli rodičů a překážkám, které kladla tehdejší společnost a dokonce zrušila svatbu a poslala k šípku nastávajícího, výdaje na šaty, kočáry, květiny, pohoštění, šampáňa, pozvánky a svoji pověst. Držela jsem jí palce a obdivovala její zaťatost a cílevědomost. Ženské to tenkrát tedy vůbec neměly jednoduché...Až koncem roku 1877 přijala Londýnská universita nový řád, který připouštěl ženy ke studiu medicíny. A volební právo žen je ještě v nedohlednu.. Tradičně plný počet a velká spokojenost !

Janadvorackova
08.06.2018 4 z 5

To je škandál, tohleto :).
Celá "tragédie" spočívá v tom, že se Venetia (dcera Šarloty, dcera Rosamund, dcera Lucy, dcera Jemimy - dál byly ty matky nezajímavé, protože zmíněná poslední byla jediné dítě tehdejšího pána a ten to prostě celé odkázal holce), chce stát doktorkou.
Chce obstát v mužském světě a naráží na nejrůznější společenské zádrhele, opovržení.
Její táta - mocný král... tedy vévoda, tak ten nad ní v jednu chvíli zlomí hůl, domů ji nezve, ale beztak ji má svým způsobem rád.
Její máma ji tak trochu tajně fandí, ale ví, že názor společnosti je důležitý, takže s tím, že ji lidé odmítají, prd udělá. Tedy snaží se, no a pomůže.
Pak má Venetia jednoho bratra v pohodě a druhého na pěst (a to jsou to dvojčata). A dvě sestry v podobném rozpoložení.

Do toho společnost řeší ještě prosazení ženského volebního práva. Jó, holky těžší to maj :).

Na Morlandu si Benedictův syn Jirka vezme jednu takovou zlatokopku. Ta dům přebuduje, utrácí jak šílená a nakonec... to jde odhadnout.

Nejvíc mě ovšem naštvalo, že umřely ovečky (na jaterní hnilobu). Onemocněly a pomřely. Čtyři sta let se tam spokojeně pasou a pak je dostane nějaká mikrobiální mrcha.
A koníčkové? Škoda mluvit.
Morlandové už jaksi přestávají být zemědělci, i když vzhledem k povaze celé té ságy je docela jasné, že autorka jenom straší.

Zajímavá je též linka Jiříkovy sestry Henrietty a jejího podivného manželského soužití se starším duchovním, brrr.

Kniha Rodinný skandál v seznamech