Elénium přehled

Elénium
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402667/mid_elenium-XQT-402667.jpg 4 92 92

Elenium série

Trilogie Elénium patří již více jak dvacet let do zlatého fondu klasické fantasy. Její autor David Eddings namíchal mistrovskou směs dobrodružství a humoru, magie i romantiky, dávných proroctví i ohavného politikaření... Nechte se i vy okouzlit nestárnoucí klasikou a vydejte se spolu s odvážnými pandionskými rytíři pátrat po klenotu, který jediný může zachránit krásnou královnu a zabránit zvrácenému bohu ovládnout svět. Souborné vydání románů Diamantový trůn, Rubínový rytíř a Safírová růže.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Triton

The Diamond Throne, The Ruby Knight, The Saphire Rose, 1993

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elénium. Přihlašte se a napište ho.

Krogan
04.09.2024 4 z 5

Byla to docela zábava. Dialogy jsou skělé - špičkování postav mezi sebou je svěží a zábavné. Svět je podán smysluplně. Magie je hezky řešená, jen se občas čtenář musí podivovat, proč některé situace postavy neřeší pomocí kouzel, když je tak s úspěchem řešily o pár stran dříve. Obecně bylo znát, že autor si nepamatoval, co už postavy udělaly nebo prohlásily a občas se stalo, že se postava diví faktu, který o pár stran dříve sama jiné postavě sdělovala. Ale kvůli rozsahu bych autorovi odpustil. S čím jsem měl problém, byla čeština - spousta překlepů, chybějících písmen, někdy i slov. Zvlášť jsem si toho všímal v prvních dvou dílech. Celkově jsem si Elénium docela užil, přes všechny nedostatky nebylo čtení nudné a milovníkům fantasy jistě udělá radost.

cori
26.08.2024 3 z 5

Epická trilogie vypráví o vyvoleném církevním rytíři Sparhawkovi, který se po deseti letech po smrti krále, který ho poslal do vyhnanství, vrací za svou princeznou, o níž se od jejích dětských let staral jako ochránce a vychovatel. V prvním díle se snaží nalézt pro Ehlanu lék, který by zneutralizoval jed, kterým ji nepřátelé otrávili. V druhé části se vydává na výpravu za mocným Bhellionem, dávno ztraceným kouzelným kamenem, který leží na dně jezera a poté se ho zmocní jeho trollí tvůrce. Ve třetím díle po vyléčení královny Ehlany a její svatbě se Sparhawk a jeho parta vydávají zlikvidovat starého boha Azaše, který touží pomocí Bhellionu ovládnout svět a všechny si podrobit, aby ho uctívali.
Sympatický hrdina s neohroženou družinou spolubojovníků, magičkou, dětskou bohyní a odrzlým zlodějíčkem putuje po kontinentě, likviduje nepřátelé a bojuje proti zkáze. Nejvíc jsem si oblíbila Kurika a jeho protřelého syna Talena.

Hor89
25.08.2023 3 z 5

Příběh knihy je z dnešního pohledu už dost retro a nepříliš originální, ale je docela zábavný a rychle ubíhá. Postavy jsou vpodstatě všechny hrozně černobílé, ale hlavní hrdiny jsem si celkem oblíbil. Uvodní kniha Diamantový trůn rychle vtáhne do děje, ale ke konci začne být trochu natahovaná. Ve druhém díle (Rubínový rytíř) je zbytečně moc vedlejších zápletek a děj ztrácí spád. Poslední díl Safírová růže je nejlepší a sérii důstojně uzavírá. Hodnocení jednotlivých knih - Trůn - 3*, Rytíř 2*, Růže 4* - celkově 3*.

Kniha Elénium v seznamech