Zima elfů II přehled
Bernhard Hennen
2. kniha série Elfové - část druhá. Světu lidí i Albenu hrozí zkáza. Trolové porušili dlouhá staletí trvající mír, objevili způsob, jak se přesouvat pomocí albských stezek po všech světech stejně rychle jako elfové, a všude, kam přijdou vraždí, loupí a drancují. Pomáhá jim i temná magie v podobě démonů ukrytých v těle proradných elfů, kteří zradili svou královnu a pokusili se ji zavraždit. Po setkání s démony zůstávají z lidí i zvířat jen vrásčitá, vysušená, předčasně zestárlá těla, z nichž byla vysáta veškerá životní síla a energie. A elfí královna Emerelle, ukrytá v lidském světě ve vsi Firnstayn, se stále neprobouzí z hlubokého spánku, do kterého upadla při útěku před troly. Poslední záchranou se jeví armáda složená z elfů, koboldů a lidí, která postupuje mrazivými Slangskými horami a pokouší se invazi trolů zastavit. Podaří se Alfadasovi, synu jarla Mandreda, sebevražednou výpravu, na niž jej a jeho muže vyslal král Flordlandu Horsa, přežít? A jak se vyrovná s pohrdáním, které lidské rase dávají mnohé elfské kmeny najevo? Naplní se láska velitele Emerelliny tělesní stráže Ollowaina k čarodějce Lyndwyně? A jak si Alfadasova žena Asla poradí ve Firnstaynu bez muže s ataky vražedného démona i blížícími se troly, kteří lidi považují pouze za lovnou kořist… Přeložila Svatava Kretková.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zima elfů II. Přihlašte se a napište ho.
Čtyři a půl roku po Elfech jsem se k sérii vrátila a přečetla další příběh - Zima elfů. Pamatuji si, že první příběh se mi líbil a celkově mě nadchnul, i když se kniha občas vlekla. Do druhého dílu jsem se tedy pouštěla s očekáváním, že to bude dobré, ale určitě horší než si vybavuju. Nebylo. Naopak, vytratily se některé neduhy prvního dílu. Práce s postavami je lepší. Není těžké rozumět Alfadasovi, Asle, Silwyně, Ollowainovi... dokonce i záporáci trolové jsou vcelku propracovaní a čtenář pravidelně nahlíží na válku i z jejich strany. Těžko se lze ubránit sympatiím k Orgrimovi, který je na trola až moc mazaný a nechybí mu ani čest válečníka. Styl je trochu popisnější, ale nemusela jsem se knihou prokousávat. Co se samotného příběhu týče, nečekala jsem, že mě nějaká válka elfů (a jejich spojenců) s troly příliš zaujme, protože takových už jsem četla mnoho. Tento je ovšem dobře napsané. Na to, že jde vlastně o generickou fantasy, jsem s elfy pořád velmi spokojená.
V tomto díle bych také vyzdvihla erotické scény, které mi nepřišly samoúčelné, dokreslovaly život hrdinů a zároveň byly zpracovány tak, že mi nepřišly mládeži nepřístupné. To spíš krutost trolů, mučení a zabíjení by byly důvodem, proč bych knihu nedoporučila mladším čtenářům.
Před dalším dílem si určitě zase dám pauzu, tentokrát ale snad ne tak dlouhou.
Kniha Zima elfů II v seznamech
2008 | Elfové I |
2012 | Královna elfů I. |
2009 | Zima elfů I |
2009 | Elfové II |
2010 | Světlo elfů I |
Poté co v Albenu rozpoutali válku, vydává se trolí soldateska i do země lidí, aby potrestala účast fjordlandských bojovníků při obraně Phylanganu. Najednou není ani v jednom ze světů bezpečno. Druhá část Hennenovy Zimy elfů pozvedla prapor heroické fantasy do výše a zuřivě s ním mává navzdory všemu protivenství. Přestože se tempo nijak výrazně nezrychlilo, dokázal se Bernhard Hennen poučit z chyb a rozhodně zapracoval na dynamice. Jednotlivé události pořád navléká jako korálky na šňůrku, už se mu ale nerozpadají, neztrácejí, ani se nezaplétají do sebe navzájem. Navíc s citem a v pravou chvíli přidal dojímavé dětské a milostné elementy, takže se zdá, jako by jeho postavy povyrostly a ztratily onen nevýrazný a šablonovitý charakter. Mají minulost, emoce i vztahy k ostatním ve své blízkosti. Na rozdíl od Elfů se nepohybujeme skrz staletí, ale zůstáváme pěkně nohama na zemi v rozmezí jediného lidského života. Celkové atmosféře a vyznění to hodně pomohlo, a tak z finále „druhé“ elfí knihy může mít čtenář jen a jen radost.