Elizabeth Finch přehled

Elizabeth Finch
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524001/bmid_elizabeth-finch-6524028da06f7.jpg 4 81 81

Neil je neúspešný herec a študent predmetu Kultúra a civilizácia, ktorý vedie profesorka Elizabeth Finch. Medzi učiteľkou a žiakom vznikne zvláštne puto, ktoré však v ničom neponáša na typickú „love story“. Najnovší román Juliana Barnesa, jedného z najvýznamnejších súčasných britských autorov, skvele reprezentuje jeho doterajšiu tvorbu. V knihe Barnes kombinuje príbehovú líniu o platonickej, intelektuálnej, no intenzívnej láske s esejistickou časťou. A práve esejistická časť je tento raz možno ešte hlbšia a radikálnejšia, ako v jeho doterajších dielach. Autor v nej v rámci štúdie o rímskom cisárovi Juliánovi Apostatovi uvažuje o kresťanstve, paralelnej histórii a o roztrieštenosti súčasného sveta. Okrem filozofickej roviny ponúka toto dielo aj pozoruhodné postrehy o učení a o tom, ako môže tento proces ovplyvniť vzťah učiteľa (v tomto prípade učiteľky) a žiaka.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Artforum (SK)

Elizabeth Finch, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Elizabeth Finch. Přihlašte se a napište ho.

Janek
18.11.2024 5 z 5

Tato rozsahem i názvem docela nenápadná knížka ve skvělém překladu Petra Fantyse ukazuje umění Juliana Barnese v celé jeho kráse. Nespolehlivost vypravěče, nespolehlivost vyprávění, nespolehlivost domněnek i historických interpretací nestaví čtenáře do jednoduché pozice. Ale o to dobrodružnější a zábavnější ta četba je. Za mě jde zatím o nejepší autorovo dílo, co jsem dosud četla.

Malýmedvěd
04.07.2024 4 z 5

Můj třetí Barnes, Některé věci se opakují, jako třeba nespolehlivý vypravěč, sebeironie, spíše nesympatický hrdina, filozofující přesahy, banální zápletka. Přiznám se, že ne všechny autorovi záměry jsem během čtení odkryl. Nicméně skvělý doslov L. Nagyho mi pomohl lépe ten celek a záměr autora pochopit. Vnitřně se ptám, čí je to chyba, když kniha potřebuje vysvětlení? Odvedl autor špatnou práci, nebo je vina na straně čtenáře? Pravda bude někde mezi, ale určitě se tahle kniha nedá číst samostatně bez znalosti jiných autorových děl. Ale co mne zpětně nadchlo, byl trik se špatnou až podprůměrnou prací "vypravěče" o Juliánovi, i když mne při čtení neuvěřitelně otravovala, tak zpětně vidím, že tam má své jasné místo a roli. Kniha je rozhodně skvělá tím, že nutí čtenáře během čtení přemýšlet a filozofovat s autorem.

Crimble
22.05.2024 4 z 5

Občas se mi stane, že u svých oblíbených autorů narazím na svůj intelektuální strop. Tak tohle je ten případ. Prostřední část, esej o Juliánovi, to byla vskutku těžká výzva. Barnesovi nemám co vytknout, a na sobě musím zapracovat :)

Desetkrát a dost, Příchuť zla a další knižní novinky (42. týden)

15.10.2023

Vyšel nový román významného britského prozaika

19.06.2023

Tlukot tisíců srdcí, Šťastně až do smrti a další knižní novinky (23. týden)

04.06.2023

Kniha Elizabeth Finch v seznamech