Emilovy skopičiny přehled
Astrid Lindgren
Emil a jeho nejpodařenější skopičiny. Mají se v malé švédské vesnici na co těšit? Emil je kluk jako buk, pěkný divoch a paličák, který však vypadá jako andílek. Ovšem v malé švédské vesnici každý dobře ví, co je zač. Kdo by neznal rošťáka Emila a kdo by se neobával jeho vykutálených kousků? Každou chvíli promýšlí novou skopičinu. Všechny se do knížky opravdu nevešly, ale ty nejpodařenější v ní zaručeně jsou!... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2020 , Albatros (ČR)Originální název:
Emil i Lönneberga, Nya hyss av Emil i Lönneberga, 1963
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Emilovy skopičiny. Přihlašte se a napište ho.
Emila rozhodně řadím k tomu nejlepšímu, co jsem od Lindgrenové četl. Nejen, že to je vskutku vtipné, ale navíc to i roztomile nabourává stereotypní představy o zlobivých dětech, jimž je to zlobení potřeba "vyhnat z těla" všemožnými tresty... Celkový dojem: 90%
Kniha se nám moc líbila, četli jsme ji když bylo synům 4 a 7 let a moc se líbila a hodně jsme se u ní nasmáli. Doporučuji.
Kniha Emilovy skopičiny v seznamech
1962 | Děti z Bullerbynu |
2001 | Bratři Lví srdce |
2007 | Ronja, dcera loupežníka |
1998 | My z ostrova Saltkråkan |
2007 | Karkulín ze střechy |
Od Astridy Lindgrenové mám moc ráda Děti z Bullerbynu, a tak jsem chtěla vyzkoušet i další její dětské příběhy. Zkusila jsem tedy Emilovy skopičiny.
Psané je to velmi čtivě, je to svižné a zábavné čtení. Emil jako postava má sice dobré srdce, ale je dost impulzivní a své "hraní" nepromýšlí dopředu, takže to nejednou končí katastrofou. Jasně, u pětiletého dítěte to člověk asi moc nečeká, že bude dopředu přemýšlet o následcích svých činů. Ale zároveň chápu dospělácké postavy, proč jsou z Emila a jeho skopičin na mrtvici a nejradši by mu nafackovali.
Místy jsem se docela bavila. Asi bych nechtěla být na místě postav a čelit následkům Emilových nápadů, ale jako čtenářce mi to přišlo docela zábavné.
Přesto dávám jen 3 hvězdy. Děti z Bullerbynu mi přeci jen k srdci přirostly víc.