Exodus. Kniha III.-V. přehled
Leon Uris
Kniha líčí osudy Židů, kteří zasvětili život vytvoření vlastního státu. Monumentální román vypráví o tragických osudech židovského národa a o postupném vzniku státu Izrael. Děj je upředen z řady autentických příběhů, které se pojí s milostným příběhem americké ošetřovatelky a mladého hrdiny Mossadu. Kniha zároveň zachycuje nejen život v evropských židovských ghettech, pogromy v Rusku, zrod sionismu a kibuců, vznik státu Izrael, ale také třeba principy tzv. ropné politiky či dobu britského mandátu v Palestině. ISBN pro soubor: 80-7038-144-2... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1991 , PanoramaOriginální název:
Exodus, 1958
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Exodus. Kniha III.-V.. Přihlašte se a napište ho.

Možná se bude některému čtenáři zdát kniha jednostranná, bez názoru druhé arabské strany. ale určitě to není odpad, jak níže uvádí čtenářka gwineth. Přečetl jsem hodně knih o holokaustu a připomenu podobným čtenářům jednu myšlenku-informaci spisovatele Chaima Potoka: Přes neúspěchy a zklamání, které prožíváme, kdy jsou sny poskvrněny špínou skutečností a slabostí lidských bytostí, je Izrael pro Židy kdekoliv na světě hřejivým místem. Jakou cenu jsme za tuto zemi zaplatili? Sedm tisíc mrtvých v roce 1956 při suezském tažení a v Šestidenní válce v roce 1967, tři tisíce mrtvých v říjnové válce roku 1973, stovky mrtvých při teroristických útocích. Nabízí se nám hrozivá útěcha: všechny války nás stály méně mrtvých, než tři dny v Osvětimi.

Rozsáhlý román Exodus mi pomohl pochopit aspoň částečně složitou situaci v Palestíně. Není to sice literatura faktu ,ale myslím,že ta základní fakta jsou zde obsažená . Začínám chápat postoje "západu" respektive Británie a není to moc veselé zjištění . Že by Československo nebylo jedinou zrazenou zemí ?
Nemohu ani napsat, že chápu , že se jim těžko opouštěla země , kterou spravovali .
Můj obdiv k západním zemím pomalu bere za své .
Jakobych Mirka Dušína přistihla při krádeži .
Jojo, s věkem přichází prohlédnutí .
Doporučuji hlavně mladým lidem číst podobné knihy .
Nemusí samozřejmě věřit všemu ,ale kritické myšlení začíná být nutností . Aby jednou nebyli překvapení , tak jako byli naši rodiče překvapeni v roce 68 .
Kniha Exodus. Kniha III.-V. v seznamech
v Mé knihovně | 59x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2009 | ![]() |
2001 | ![]() |
1991 | ![]() |
1998 | ![]() |
1996 | ![]() |
Některé komentáře považují knihu za jednostrannou, k těmto se neřadím. Stejně jako kniha I a II bylo pro mne přínosné řadou nových informací. Hodně negativním překvapením byly pro mne informace o průběhu britského mandátu, to byť jsem již něco z této doby četla. Líbí se mi autorův popis silného vztahu Židů k Izraeli, k JEJICH zemi. Líbí se mi jeho obdiv k tomu, co dokázala židovská komunita v Izraeli vybudovat. Popis bojů mne, snad že jsem bytost ženská, až tolik nezaujal, byť je asi dobré vědět, jak Židé bránili to, co jim bylo drahé. Líbil se mi popis neobvyklého vztahu Kitty a Ariho.
PS: V souvislosti s četbou - strašně ráda bych se do Izraele ještě jednou podívala, byť s ohledem na stávající situaci to jako reálné v dohledné době nevidím. Bohužel.