Fosilie přehled

Fosilie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534687/bmid_fosilie-65fbda83c81c9.jpg 4 234 234

Při hledání společné řeči napříč generacemi je třeba začít ve vlastní rodině Rozvedený zaměstnanec korporátu Vladimír, jemuž pomalu táhne na padesátku, se rád chlubí úspěšnou kariérou. Nicméně těm, na něž by chtěl zapůsobit nejvíc, je to podle všeho úplně jedno. Jeho hulvátský otec, který před revolucí sekýroval školáky v tělocvičně a teď ustavičně brblá nad novými poměry, začal na stará kolena sepisovat knihu a takřka přes noc se stal hvězdou místní dezinformační scény. A přesto má Vladimírova dcera Julie, jíž „taťka“ nedokázal nic odepřít, nyní k neurvalému dědovi blíž než ke svému otci, ve kterém vidí leda pokrytce devastujícího planetu konzumním způsobem života. Jenže krev není voda. Přestože si tihle tři příbuzní občas nemůžou přijít na jméno, pořád je tu příliš společných vzpomínek i pečlivě skrývaných citů na to, aby žili jeden bez druhého... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fosilie. Přihlašte se a napište ho.

VerStetinova
02.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Já asi nenapíšu nic nového, nicméně: do poloviny mě kniha bavila moc. Líbilo se mi, že postavy a jejich postoje byly vykreslený tak, že jsem dovedla navnímat, proč to tak mají a se všemi třemi jsem byla víceméně v míru. Jasně, dědův román byl extrém, ale prostě člověk tak nějak dovedl pochopit jeho perspektivu. I když se neztotožňoval.
Druhá půlka byla to samý dokola, ale ok. Vložená kapitolka z minulosti - wow!
A ten všemi zmiňovaný konec... přišlo mi to takový blbě našroubovaný na celej ten příběh. Něco řešíme celou dobu a pak bez varování střih a jsme o staletí dál. To mě nějak nenadchlo.

AdunavonBois
29.09.2024 4 z 5

Dobří lidé ve vlaku mým směrem popuzeně nebo se zvědavostí vysílali své pohledy. Četba u mě místy (zejména v první třetině knihy) vyvolávala hlasitý smích. Popis tří generací je trefný! Ostatně jednu z těch linek sama žiju. Každopádně tahle kniha by mohla zatřást se židlemi čtenářstva a umožnit mu nahlédnout do jiných názorových bublin. A pomoci třeba k tomu, aby se bubliny navzájem nesnažily jedna druhou prasknout šípy argumentů. Ostatně argumentační aparát všech tří generací je propracovaný, aktuální a uvěřitelný. Doporučuji!

Márinka
23.09.2024 4 z 5

"Velký bratr poslouchá", a proto mi nedávno na monitoru vyskočila nabídka poslechu Kašpárkovy Fosilie na rádiu Wave. Tož jsem to zkusila. Nutno podotknout, že Petr Hradil četl skutečně "velmi civilně", ale jeho amatérismus mi kupodivu nebránil vyslechnout celou nahrávku. Když jsem zjistila, že se jedná o "zkrácenou verzi", půjčila jsem si v knihovně tištěnou knihu. Fakt mě to zaujalo.

Známé pasáže jsem si připomněla a poslední kapitola mě nadchla.

Nejenom v kapitolách, kde Vladimír pátrá po "geneticky příbuzných", ale zároveň při jeho střetech s dcerou i otcem, jsem nacházela paralely ke svým zážitkům či zkušenostem. Vyprávění je proto pro mě uvěřitelné.

Tištěná verze má oproti audiu i tu výhodu, že zřetelně rozlišuje děj a kurzívou psané myšlenky/vsuvky autora. Dějová linka není totiž příliš silná, příběh je založen spíše na dialozích, a proto je dobré vědět, které názory patří hrdinům a které jejich "stvořiteli".

PS: Velmi se mi líbí věta Jana M. Hellera na obálce knihy: "Kašpárkova próza je geniálním katalogem mezigeneračních nedorozumění." Ano, nedorozomění, nikoli nepřekonatelné rozpory.

Kniha Fosilie v seznamech