Friedrich řečený Bedřich (2024) | Databáze knih

Friedrich řečený Bedřich přehled

Friedrich řečený Bedřich
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/555189/bmid_friedrich-receny-bedrich.jpg 4 58 58

Je to jeden z největších Čechů, tvůrce naší národní hudby, bez jeho díla si českou kulturu ani neumíme představit. Přesto své chlapecké deníky i milostné dopisy psal německy a správně mluvit a psát česky se učil až dlouho po třicítce. A to není zdaleka jediná okolnost, která nás u autora Prodané nevěsty nebo Mé vlasti může překvapit. O Bedřichu Smetanovi vyšla spousta knih a zdálo by se, že jeho život už byl popsán do nejmenších detailů. Čím víc se ale o něm dozvídáme, tím víc také zjišťujeme, že je tu pořád co objevovat. Rozhodně neexistuje jen jeden všeplatný pohled na našeho „nejnárodnějšího“ skladatele. Dokuromán Friedrich řečený Bedřich líčí jeho dramatický osud, ale i jeho dobu a příběhy lidí, kteří jej obklopovali, milovali a podporovali, nebo mu jeho cestu naopak ztěžovali. Je také zamyšlením nad tím, proč byl Smetana tolikrát propagandisticky zneužit, jako snad žádný jiný náš umělec. A konečně klade i pár otázek o nás samých, na které stále ještě nemáme odpověď.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Friedrich řečený Bedřich. Přihlašte se a napište ho.

petrarka72
07.02.2025 2 z 5

Protrápila jsem se první polovinou, druhou jen prolistovala. Nic moc nového, jen převyprávěné heslo "Smetana" z učebnice pro střední školy, navíc podivně žoviálním stylem. Nečekané, protože Toyen podle Štráfeldové jsem strávila dobře... Nezbývá než zkusit Pavla Kosatíka, snad si spravím chuť.

Adelaidee
03.02.2025 4.5 z 5

Paní Milena píše čtivě, informačně vyfutrované, ale není to stehující čtení, spíše poskládané dostupné informace o jedné osobonosti, nic nového, co by přinesla v rámci svého bádání. Pro školáky ale užitečná kniha.

Anajkaa39
23.12.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem si koupila speciálně kvůli výročí Bedřicha Smetany a musím říct, že se mi četla velmi dobře. Autorka píše velmi čtivě pořád jsem chtěla číst dál a některé věci ze Smetanova života byly zajímavé :D
Tuto knihu doporučuji nejen milovníkům hudby :D

Příběh českého skladatele

21.03.2024