V rajonu šílenství přehled
Greg Rucka , Ed Brubaker
Gotham Central série
V Gothamu zuří surová válka gangů. Po tragickém přehmatu dospěl policejní sbor k názoru, že už se na Batmana nelze spolehnout, a tak komisař přistupuje k osudovému rozhodnutí – Temný rytíř se zařadí mezi hledané zločince a proslulý Batsignál zmizí ze střechy policejního ústředí. Obojí se však nemohlo stát v horší okamžik, protože jednotka Závažných zločinů musí čelit super padouchovi, se kterým se ještě nesetkala, a život dobrého policisty visí na vlásku. Série oceněná Eisnerovou a Harveyho cenou.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: 2019 , BB artOriginální název:
On the Freak Beat, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V rajonu šílenství. Přihlašte se a napište ho.
Válka městských gangů a ztráta důkazů (Corrigan), Batman jako nepřítel gothamského policejního oddělení závažných zločinů (Zhasínáme), vražda televizního kazatele (V rajonu šílenství) a chemický experiment geniálního Alberta Desmonda alias Doctora Alchemyho (Koumák z Keystoneu), to je čtveřice příběhů třetí knihy z cyklu Gotham Central scénáristů Eda Brubakera a Grega Rucky. A je to stejně kvalitní nálož jako předchozí dvě alba, možná ještě o chloupek hloubavější, propracovanější a napumpovaná adrenalinem až na okraj. Čtenář tu najde hned několik vrstev a rovin, od jednoduchého akčního modelu, přes tvrdou policejní rutinu, až k psychologickému dramatu. Otázky a odpovědi kde končí hrdinství a začíná hazard, kdo je hoden důvěry a kdo ji zradil, kde je hranice mezi dobrem a zlem, kdo je vítěz a kdo poražený a kdo ztratil všechno, na čem mu záleželo. Detektivové Crispus Allen, Renee Montoyová, Josie MacDonaldová, vyšetřující kriminalista Jim Corrigan nebo komisař Michael Akins, ti všichni se snaží zajistit v Gothamu pořádek a nám čtenářům zábavu. Za kreslící podložkou se k osvědčeným umělcům Michaelovi Larkovi a Stefanu Gaudianovi, přidal Jason Alexander, který si vystřihl titulní kousek s Catwoman v hlavní roli. A stále platí, že nic tu není kašírované, povrchní ani hloupé. Rozhodně příjemný zážitek.
Na 5* to rozhodně není, dokonce takové horší 4. Spousta neuvěřitelných nebo nelogických věcí. Tak například v prvním příběhu když se tak strašně snadno ztrácejí důkazy ať už z místa činu nebo ze stanice - ví o tom téměř všichni a nikomu to zároveň nevadí; ať mi nikdo neříká (pokud by se měli chovat lidsky), že proti těm největším psychopatům a pošukům policistům neselže pistole. Když stejně ví, že je brzo propustí nebo utečou... Co se alternativy GIBSu a vyšetřování policistů týče... Proč když mizí důkazy se trochu něco nepomíchá i tam? To by bylo k prvnímu příběhu. Co se druhého krátkého týče (Zhasínání) je pro mě neuvěřitelné, že ještě pořád může být Batman viděn negativně. Na samotném začátku to bylo fajn zajímavé (komiks F. Millera třeba), ale po tom všem? Hele u plebsu to chápu, ale u policie? Meh. Nebo to v tomhle komiksu víc rozvést a podívat se na více postav z MCU jak na to nahlíží, co si myslí...a co Jim Gordon?
Další příběh o Catwoman, tak ten mi neřekl fakt vůbec nic. Nějak mě to nechytlo, a pamatuji si jen prapodivné chování postav, nic víc. Třeba proč si hlavní postava povídá nahlas, přičemž ji někdo uslyší a pak vydírá...v celé sérii vůbec nic nikomu neříkají odposlechy (ani v důležitých rozhovorech kde se vydírají. Ono mít policie kameru, tak se nemusí řešit sebeobrana. Pochybuje o ní v Gothamu snad někdo?). Co se "schopnosti" hlavní postavy týče... podivné. Ale mohla by jít dělat soukromé očko. Nebo z fleku se zařadit do nějakého hrdinského týmu a pomáhat při vyšetřování. Než vést útrpné monology.
Poslední příběh...někde jsem četl že série spíš dělá GCPD jen ostudu. A tímhle příběhem musím souhlasit (a vzpomeňme na Jokera v díle minulém). Přesun tak extrémně nebezpečného zločince a zpackaný. Já teda nevím o jakou jde postavu, ale hned jsem si říkal že to dopadne špatně. Stejně jako ten Joker... No - není to moc pocta policii. Obzvlášť když to má být elita. Dělají z ní šašky. Třešnička na dortu je zase neustále opakování toho, že je někdo homo. Takže suma sumárum dost špatné 4*. Ale jinak Gotham Central rozhodně baví. Jen by to chtělo opravdu víc ze života, méně nelogičností (nebo víc případů bez záporáků se super schopnostmi).
Knižní novinky (42. týden)
14.10.2019
Kniha V rajonu šílenství v seznamech
Kvalitní komiks, který jsem si moc užil. Největší problém, který s tímto komiksem mám je to, že jsem měl obrovské očekávání. Druhá kniha mi hodně moc sedla, a proto jsem od třetí čekal to samé. A to se tak úplně nedostavilo. Tím samozřejmě netvrdím, že je komiks špatný. Komiks je parádní a opět skvěle funguje. Rucka a Brubaker umí psát tyhle civilní příběhy, a je radost číst, to co oba pánové vymyslí. Jejich příběhy jsou velmi chytlavé a moc hezky ukazují, jak se žije v Gotham City a jaké je to pracovat v policejním sboru, který je prolezlý korupcí. Samotné příběhy mají spád a jsou moc hezky vystavěné a dobře se čtou. Znovu musím napsat, že výborně fungují dialogy a chemie mezi postavami. Bohužel znovu musím napsat, že mě mrzí, že se ke slovu nedostane celý tým z MCU, ale jen ty nejhlavnější a je to velká škoda. Kresba a barvy se k příběhům skvěle hodí a dodávají jim tu správnou atmosféru. Gotham Central: V rajonu šílenství je dobrý a povedený komiks.