Gronnyho dobrodružství přehled

Gronnyho dobrodružství
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530734/bmid_gronnyho-dobrodruzstvi-65af7a2464fe5.jpg 3 25 25

Princ Gronny tráví většinu času v hlubokých lesích se svým vlčím přítelem, místo toho, aby se věnoval svým povinnostem na královském dvoře. Přitom je z velmi váženého rodu, který patří do řádu Ochránců Srdce světa – prastarého Stromu, který zasadili samotní bohové. Členové řádu mají za úkol Strom chránit za každou cenu. Kromě léčivé energie, jenž z něj vychází, totiž tvoří i magickou bariéru, která od sebe odděluje dva světy: Callunu, svět živých, a Aucu, svět mrtvých. Po staletích kolem něj vyrostlo hlavní město Lex, které je domovem Ochránců. Auca je plná zla. Sem jsou vyvrženy duše těch, kteří za svého života páchali ohavné skutky, a také je domovem děsivých monster, která sem byla po příchodu bohů vyhnána z Calluny. Jeden z netvorů, temný nekromant, otevře trhlinu v bariéře a projde jí do světa živých. Začne si budovat obrovskou armádu nemrtvých s jediným cílem – zničit Srdce světa, všechno zlo vypustit z Aucy a nastolit chaos. A ten, na čí hlavu padne úkol zabránit zlu v ovládnutí světa, je Gronny...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gronnyho dobrodružství. Přihlašte se a napište ho.

Kalidor_CZ
14.01.2025 5 z 5

Tak knížku jsem si přečetl. Protože mám rád fantasy. A resumé? Čekáte-li od toho dospělé fantasy ve stylu Hra o Trůny, nedostanete jej. Pakliže však chcete příjemnou pohádku ve stylu Hry o Trůny, dostanete ji.
Knížka je od začínajícího autora, pár chyb člověk odpustí. Ale já jsem si raději oblíbil pár charakterů. Opravdu výrazných a zajímavých na scéně fantasy obecně. A celý svět Calluny je barvitě a přitažlivě vykreslen.
Za mne jsem spokojen, dostal jsem to, co jsem čekal. Příjemnou fantasy pohádku na uklidnění a relax. Já osobně se už moc těším na pokračování, které jistě přijde.
A jen dodám, že tištěná kniha je i pěkně zpracována. Takže za mne jednoznačně palec nahoru a jen tak dál!

Misty-K
05.05.2024 2 z 5

Musím hned na začatku dát bod za worldbuilding. Svět příběhu je detailně promyšlený, plný originálních konceptů a bytostí (a jejich skvělých ilustrací). Dokonce i pro fantasy typičtí elfové jsou zde ztvárnění odlišně.

Svět je nicméně nejen hlavním tahounem, ale také téměř jediným. Příběh, jenž se v něm odehrává, působí náhodně a zmateně, i když je přímočarý. A za to můžou z velké části postavy.

Vedlejší postavy jsou méně než archetypy, jsou statické, nudné, mohly by je zrovna tak nahradit kusy dřeva; když mají dvě vlastnosti, je to moc. Co se týče protagonisty, ten nějakou osobnost má - mohla se ale lépe projevit vzhledem k tomu, že je kniha vyprávěná retrospektivně z jeho pohledu.

Jenže jde i o to, jakým způsobem je vyprávěná - a to zkratkovitě. Spousta scén, kde se postavy sbližují, je jen shrnutá do pár vět, a pak se čtenář těžko stará o vztahy mezi nimi. A i když se autor někde více rozepíše, zdá se, jako by se vědomě snažil, aby byl jeho sloh co nejméně zajímavý.

Vraťme se ještě k ději. V jednom aspektu musím opět vyzdvihnout originalitu - a to ohledně faktu, že velká bitva ohrožující celý svět je vlastně jen záminkou k tomu, aby se ústřední skupina dala dohromady a vydala se na to opravdové dobrodružství. Podobné inovace je ovšem lepší zkoušet, když už je autor trochu vypsaný. Gronnymu by spíše prospělo dvě části příběhu více propracovat a vydat je samostatně.

Gronnyho dobrodružství je kniha plná promarněného potenciálu. Pokračování si přečtu s nadějí. Tento díl ale mohu doporučit jen ve dvou případech: pokud máte zálibu v "začátečnické fantasy" nebo pokud jste fanoušci postmodernismu a rádi hledáte v knihách reference na jiná díla.

veronikaJ36e
06.03.2024 4 z 5

Rozhodla jsem se pro tuto knihu, protože mám ráda fantasy a zaujala mě anotace. :)
Přestože jsem knize dala jen necelé 4 , velmi se mi líbila a od začátku do konce mě bavila. Chvílemi jsem měla pocit, že příběh dýchá podobnou energií jako Hra o trůny, i když je psána mnohem jednodušším stylem. To možná může někomu vadit, mě ale ne. Text byl čtivý a nikde jsem se v příběhu neztrácela.
Jednoduchost mi začala trochu vadit až ve druhé polovině knihy, kde bych si dokázala představit více zvratů.
Romantická linka nebyla ani potřeba, ale byla jen lehce a chápu, že jsou čtenáři (spíše čtenářky), kteří ji tam prostě potřebují.
Já bych ji viděla jinde a mám sto chutí napsat fanfikci, za kterou už uvidím tu reakci autora - nejspíš mi poděkuje za propagaci, ale vzápětí mě zabije za to, že si nedokážu pomoct a hned mi jede mysl takovým divným, zvráceným způsobem.

Kniha Gronnyho dobrodružství v seznamech

v Mé knihovně19x