Hájili jsme hrad přehled
William Eastlake
Román amerického autora je dramatickým, s ironickým nadhledem napsaným příběhem skupiny amerických vojáků, bojujících za 2. světové války v Evropě. V době, kdy německá armáda zahajuje v Ardennách svou poslední protiofenzívu, je americká jednotka ubytována na jednom belgickém hradu. Německý útok staví důstojníky před složitý problém: mají bránit proti přesile hrad, ležící na bezvýznamné strategické kótě, nebo jej mají opustit už jen proto, že v jeho prostorách je shromážděno množství uměleckých památek, které by bojem byly zcela zničeny. V rámci tohoto motivu rozvíjí autor etické otázky jako je smysl pro čest, statečnost, zodpovědnost ap. Román je psán strhujícím stylem a vyniká neobyčejně dobře zvládnutou charakteristikou hlavních hrdinů. ... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2005 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
The Castle Keep, 1969
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hájili jsme hrad. Přihlašte se a napište ho.
Pamatuji si, jak jsem na tuhle knihu narazil kdysi za hlubokého socializmu a jak moc mne bavil, tenkrát nevídaný humorní až groteskní přístup ke 2. světové válce, který byl v socialistických zemích téměř výhradně pietní. Líbil se mi i princip vyprávění jednoho příběhu z úhlů pohledu různých postav a samozřejmě vzhledem k tomu, že jsem byl "náctiletý", líbil se mi i romanticko-heroický závěr.
Kdo vyrostl na socialistických filmech a knihách o druhé světové, měl tohle jako řízek po šouletu.
Kniha Hájili jsme hrad v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) vojáci dějiny Francie etické a morální aspekty světová literatura
1994 | Hájili jsme hrad |
2001 | Umírali jsme v bambusu |
2003 | Jdi v kráse |
2002 | Nezkrocení |
2002 | Portrét umělce s dvaceti šesti koňmi |
Chyba bola, ze som to cital az po Hlave XXII. Je to podobne ladene. Cize humorne, zaver potom vazny a tym padom v silnom kontraste so zvyskom. Ale Hlava je Hlava.