Hana přehled
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné české autorky. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hana. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Fuuu, na tuhle knihu jsem se hodně dlouho chystala a jsem nesmírně ráda, že jsem si ji přečetla. Za mě to byla překrásná a neskutečně smutná knížka. Tady byl ten nejen instagramový boom naprosto na místě.
Všechno kvůli mladé a ve finále neupřímné lásce. Tak moc mi některé stránky trhaly srdce.
Příběh vypráví o malé Miře, o kterou se po smrti rodičů musí starat její podivná teta Hana. Mira vypráví svůj příběh od dětství až po dospělou ženu. Mira během pár dnů ztrácí jako dítě celou svoji nejbližší rodinu. Její teta Hana je nemluvná, depresivní a ve většině případů mi přišla pro dítě naprosto nevhodná. Pak se ale postupně začne vyprávět hlavně její příběh, proč je taková jaká je, proč není normální, jako ostatní tety ... a mně od té doby většinu knížky nestačily ani slzy.
Víc k tomu asi ani psát nebudu, ale asi poprvé u knihy říkám, že tohle je nutnost přečíst!
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Ačkoli - co člověk potřebuje? Trochu jídla a v zimě teplé oblečení. A důvod žít.“
„Někdy si duši prědstavuju jako himoli, z jaké se odsekáva cukr. S každou strašnou věcí, která se v životě přihodí, se kousek homole odloupne. A tak se zmenšuje a zmenšuje, až z ní jednoho dne nezbude vůbec nic.“
Ocenění knihy (3)
ve Čtenářské výzvě | 5 876x |
v Doporučených | 2 356x |
v Knihotéce | 2 702x |
v Chystám se číst | 2 771x |
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2017 | Slepá mapa |
2023 | Les v domě |
Tak jsem si říkala, že přece není možné, aby ten příběh byl tak úžasný, jak jsem slyšela ze všech stran. Ale ono to čtení opravdu úžasné bylo. I když slovo úžasné k takovému silnému příběhu úplně nesedí.
Dlouho se mi nestalo, že by se mi děj vracel během dne. Přemýšlela jsem nad tím, co jsem přečetla. Vyprávěla, co tam bylo a kde jsem skončila. Bylo to zajímavé, napínavé a čtivé. Životy se prolínaly a často jsem si řekla, co by bylo kdyby...