Harém přehled
Colin Falconer (p)
Dobrodružný historický příběh se odehrává převážně v 1. polovině 16. století v době vrcholící slávy Osmanské říše za vlády sultána Sulejmana Nádherného. Děj se soustřeďuje na krásnou tatarskou dívku, prodanou do sultánova harému, která se nikdy nesmířila se ztrátou svobody a když zjistila nemožnost útěku, rozhodla se ze svého údělu vytěžit co nejvíce. Promyšleně se zapojila do harémových intrik a brzy se stala sultánovou favoritkou a rádkyní, v jejíchž rukách se sbíhaly nitky palácových i politických pletich. Nad svými sokyněmi vítězí v okamžiku, kdy se stane sultánovou ženou a matkou jeho synů, na svůj úděl nevolnice a ztrátu svobody však ani na okamžik nezapomíná, celá dlouhá léta trpělivě čeká a svoji pomstu dovede do důsledků až v posledních dnech svého života.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1992 , BB artOriginální název:
Harem, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Harém. Přihlašte se a napište ho.
Kniha z velmi zajímavého zapovězeného prostředí plná intrik, opět velmi čtivá, ale Hedvábná stezka" se mě líbila mnohem víc. Autor tam má ale chybu, jelikož dané místo jsem navštívil. Sidi Bou Sad se nachází v Tunisku nedaleko Kartága a ne v Alžírsku. Na trhu kde prodávali Julii prodávali Angeliku. Možná je v Alžíru nějaká osada stejného jména, ale dle popisu mě to sedí na Tunisko. Díky barvitě popsanému Istanbulu mě autor nalákal k opětovné návštěvě podívat se na Bránu blaženosti kam se ukládali uříznuté hlavy o čemž jsem tenkrát nevěděl.
Díky toulání se po Databázi jsem si připomněla dojmy z Haremu. Mně se líbil, tolik odlišné prostředí i čas mne zaujaly, četlo se velmi dobře. Jak moc bylo vyprávění věrné historii nedokážu posoudit, vyhrál pocit z četby.
Kniha Harém v seznamech
2004 | Anastázie |
2008 | Harém |
2003 | Hedvábná stezka |
1993 | Zběsilost |
2008 | Soumrak bohů: Román o Kleopatře |
Tak jsem to dočetla.Styl psaní mě nesedí i když námět je poutavý.Byla to třetí kniha od Falconera a taky poslední.Hedvábná stezka byla o mnoho lepší a propracovanější.