Hněv a jeho smysl přehled
Verena Kast
Podněty k seberozvoji Hněv má jednu podstatnou funkci: objevuje se, když je ohroženo naše sebeuskutečnění či sebezáchova. Je proto žádoucí využít tuto emoci tak, abychom se uchránili našemu dalšímu zraňování a nově stanovili naše hranice. Připustíme-li si svůj hněv, může dojít k našemu oživení, můžeme získat energii pro nutné změny současného stavu. To že někdo potlačuje svůj hněv, ještě zdaleka neznamená, že je lepším člověkem – potlačená emoce spíše způsobí nepřátelskou atmosféru. Rozpoznání hněvu a fantazií s ním spojených je cestou, jak uvést do rovnováhy vztah mezi já a okolním světem. Kniha je určena psychologům, psychoterapeutům a čtenářům se zájmem o populárně psychologickou tematiku.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2010 , PortálOriginální název:
Vom Sinn des Ärgers, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hněv a jeho smysl. Přihlašte se a napište ho.
První (v tom smyslu, že je to možná již obecně známo) knížka, ve které jsem se (kdysi) dočetla, že deprese může být neprojevený hněv. Není to self-help ale zajímavé čtení.
Vetsinou komentare nepisi, ale dnes musim udelat vyjimku. Na knizku jsem se moc tesila, ale byla pro me velkym zklamanim. Jde pouze o teorii. Zadne kroky, ci navod, jak s hnevem nakladat, jak se s nim spravne vyporadat, tam nenajdete. Autorka nekolikrat omila, ze je potreba hnev zpracovat a postavit se konfliktu, ale jak, to uz se zde neresi.
Kniha Hněv a jeho smysl v seznamech
2012 | Úzkost a její smysl |
2005 | Otcové-dcery, matky-synové |
2010 | Hněv a jeho smysl |
2014 | Vybrané spisy C. G. Junga |
2000 | Dynamika symbolů |
Zdá sa, že pár čitateľov je "nahnevaných", že ide o knihu podobnú skriptám:) Chcem však povedať toto: psychológ nemá za úlohu písať alebo v dialógu s pacientom poskytovať návody, myslím, že na to nemá vôbec kompetencie, ale nech ma opraví skutočný odborník psychológ, ak sa mýlim. "Návody" hľadajte v motivačnej literatúre, lebo toto dielo nie je ňou a ani sa netvári ako motivačne. Nechcem nikoho nahnevať, no keď čítame túto knihu s porozumením, tak si uvedomíme, že tu práve je množstvo viet, ktoré dávajú riešenia a sú v úplnej rovnováhe s teóriou. Inak a ľudovo povedané, v knihe sú "rady", "cestičky", len treba čítať pozorne. Obsiahnuté sú zväčša v jedných vetách, a nech sa nad tým zamyslíme hocako, pozrieme z rôznych uhlov, viac ani toho jeden psychológ nemôže dať. "Rady" sú správne a korektné, zlievajú sa s teóriou niekedy viac, inokedy sú výrazne napísané, tak teda hor sa do čítania. Za mňa dobrá kniha a vysvetľuje pár vecí. Mňa napríklad posledné obdobie zaujíma, prečo je muž schopný kadejakých iracionálnych skutkov ako trebárs nechať ženu v piatom mesiaci tehotenstva, nechať manželku s postihnutým deckom (to je inak dosť bežný rituál, robila som s postihnutými deťmi väčšinou rozvedených...). ako sa vraví, že treba spísať tisícky strán o ženskej reči, tak treba spísať tisícky strán neľudských skutkov mužov. Táto kniha mi však odpovedala jednou z právd, a to že muži neuvažujú v kontexte, riadia sa len pravidlami. Je to pravda, ich skutky naozaj nemajú s kontextom veľa spoločného a žiadny kontext ani nepodporujú. Na vzťahoch im nezáleží tak ako ženám. Sú to smutné pravdy a ďalšie vysvetlenia, prečo je na svete toľko rozvodov a nešťastných detí, z ktorých vyrastie ďalšia generácia, ktorá bude fraktálne opakovať chyby rodičov. Taký je život. Taká je pravda.