Hodiny přehled
Michael Cunningham
Román M. Cunninghama je poctou modle literárního modernismu, anglické spisovatelce Virginii Woolfové. Tak jako autorka ve svém slavném díle Paní Dallowayová popisovala jediný den v životě titulní hrdinky, i Cunningham se soustředí na jeden den v životě tří postav. Hodiny jsou mistrovským dílem – je to ovšem kniha o umírání a bezmoci, ale také o ohleduplnosti a lásce, o tom, že člověk může být hluboce nešťasten, a přesto dokáže najít i kratičké okamžiky štěstí. Za dílo získal M. Cunningham Pulitzerovu cenu a podle románu vznikl úspěšný oscarový film.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodiny. Přihlašte se a napište ho.
Neznám knihu Paní Dallowayová, ani osud Virginie Woolfové. Dočíst tuto vleklou mikrosondu do myšlenkového života tří žen pro mě byla velká výzva a také jistý druh utrpení. Čekala jsem na zvrat jako žíznící v poušti na kapku vody. Ani jedna ze tří hrdinek, které se babrají ve svém životě a myšlenkovém světě, zabředávají do svých vnitřních pocitů, si nezískala moje sympatie. Každé bych ráda řekla, aby se probudila a začala žít. Krásný a barvitý jazyk je zde vyplýtván v příběhu, který nikam nespěje. Nebo jsem to celé nepochopila a jsem moc jednoduchá na to, abych knihu docenila.
Na gymplu pro mě byla tahle kniha důležitá. Dnes po pár (skoro desítkách) let už si nejsem svými pocity - vůči knize - jistá. Sama jsem dost zklidněla, a jak v životě, tak v umění teď dávám přednost jinému druhu projevu. Detailní popis nejniternějších pocitů mi skoro přijde jako něco až "nadbytečného". Říkám to s nadsázkou, ale taky trochu bez nadsázky.
Pokud se ještě setkáme, Aristokrat a další knižní novinky (49. týden)
04.12.2022
Pulitzerova cena
(Beletrie)
Kniha Hodiny v seznamech
v Přečtených | 1 453x |
homosexualita zfilmováno americká literatura Pulitzerova cena lesby, lesbismus fiktivní životopisy, biografie spisovatelky LGBT, queer, LGBT+ obsese
2004 | Hodiny |
2005 | Domov na konci světa |
2014 | Tělo a krev |
2011 | Za soumraku |
2015 | Sněhová královna |
Vzdala jsem po pár stránkách. Tyto příliš popisné knihy nejsem schopna číst.