Hodiny přehled

Hodiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490680/bmid_hodiny-anV-490680.jpg 4 1031 1031

Román M. Cunninghama je poctou modle literárního modernismu, anglické spisovatelce Virginii Woolfové. Tak jako autorka ve svém slavném díle Paní Dallowayová popisovala jediný den v životě titulní hrdinky, i Cunningham se soustředí na jeden den v životě tří postav. Hodiny jsou mistrovským dílem – je to ovšem kniha o umírání a bezmoci, ale také o ohleduplnosti a lásce, o tom, že člověk může být hluboce nešťasten, a přesto dokáže najít i kratičké okamžiky štěstí. Za dílo získal M. Cunningham Pulitzerovu cenu a podle románu vznikl úspěšný oscarový film.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

The Hours, 1998

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodiny. Přihlašte se a napište ho.

Taťka Hraboš
předevčírem 5 z 5

Je to jednoznačně hold vzdaný geniální spisovatelce, kterou zřejmě žádná žena v jejím mistrovském žánru - próze - zatím nepřekonala. Ale možná je v tom i kus mužské ješitnosti - snaha dokázat sobě i světu, že i muž dokáže psát takovým způsobem. Kdybych autora neznal a hlavní hrdinkou jednoho z příběhů nebyla přímo Woolfová a ve zbylých dvou nebyla spousta odkazů na ni a neodehrávaly se v době, kterou už Woolfová nemohla zažít, asi bych byl na pochybách, jestli autorkou není zrovna ona. Ta jemnost a citlivost vyjadřování, smysl pro detail, náhlé zvraty v citech a myšlení hlavních postav, střídání euforie ze života a naopak pocitů beznaděje a marnosti... Nutno uznat, že tenhle román se Cunninghamovi opravdu povedl.

kurama45
20.11.2024 5 z 5

Geniálne spracovaný popis bežného dňa troch rôznych žien. Písané je to prúdom vedomia, povedala by som, že až takým prozaickým rapovaním. Prýšti z toho smútok, ale i nádej. Určite sa ku knihe ešte niekedy vrátim.
Ak máte radi hĺbavé popisy duševných stavov a rozpitvávanie všemožných pochybností, nech sa páči. Ak vám ide skôr o dej a úderné tempo, ruky preč :).

HH77
18.10.2024

Vzdala jsem po pár stránkách. Tyto příliš popisné knihy nejsem schopna číst.

Pokud se ještě setkáme, Aristokrat a další knižní novinky (49. týden)

04.12.2022

Ocenění knihy (3)

1999 - Pulitzerova cena (Beletrie)
1999 - PEN/Faulkner Award for Fiction
1999 - Stonewall Book Award (Literature)

Kniha Hodiny v seznamech

v Přečtených1 466x