Holly přehled
Stephen King
Holly Gibneyová (SK) série
< 3. díl
Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě. Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků. Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout. Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední. Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2024 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Holly, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holly. Přihlašte se a napište ho.
Trochu zklamání. Už jsem se smířila, že takového majstrštyku, jako je Osvícení, Pod kupolí atd., už se asi od Kinga nedočkám, bohužel jsem se ale při čtení Holly trochu nudila. Hlavní hrdinka mě nějak zvlášť nezaujala. Upřímně mě to mrzí, protože nápad s vraždícími starci je dobrý a jde proti stereotypům o neškodných stařících. (Stáří není žádná vlastnost, lepšího člověka z nikoho neudělá, spíše naopak.) Trochu mi chyběla rozvinutí dalších postav, které začalo slibně (viz jedna z obětí), ale pak šlo tak nějak do kopru... Ale i přesto zůstává King mým oblíbeným spisovatelem, a je dost možné, že jsem na něj přísnější, než by si zasloužil :).
"Zrovna když si myslíš, že jsi viděla to nejhorší, co lidské bytosti dokážou vymyslet, zjistíš, že ses mýlila. Zlo nemá konce." V tomto duchu je krimithriller z pera Stephena Kinga, do jehož děje se silně promítá jak období Covid-19, tak problematika Black Lives Matter. Řada komentářů si na přílišné zdůrazňování Covidu stěžuje, ale zřejmě už zapomněli jak to tenkrát probíhalo, kolik lidí zemřelo a kolika to omezovalo běžný život.
Holly Gibneyová ušla dlouhou cestu od doby, kdy pod vedením Billa Hodgese začala vyšetřovat pro detektivní agenturu Právo nálezce a i tentokrát je to temný a zlověstný příběh, kde se detektivní zápletka postupně prolíná s hororem. Nic pro slabé povahy.
Třebaže je příběh značně zvrácený, s velkým množstvím silně nechutných popisů, je skvěle vystavěný a líbil se mi.
Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)
22.09.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (22. týden)
05.06.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (21. týden)
29.05.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Holly v seznamech
detektivní a krimi romány thrillery rasismus krimi dramata kriminální thrillery světová literatura Holly Gibneyová
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Svižné a lehké čtení, zápletka zajímavá.
Ale zatím asi nejslabší King, kterého jsem četla. Strašně mi vadilo neustálé zmiňování o C19 a to nejsem žádný antivaxer. Ráda čtu knihy ve kterých se cítím komfortně a jsem odtržená od reality, tady jsem se, díky neustálému "ťukání loktem", komfortně necítila. Hlavní hrdinka byla nemastná, neslaná, nevtipná, taková nijaká, vyloženě jsem ji místy nemohla vystát.
Mám Kinga raději, když se vysere na nějaký aktuální dění a spíš míří do žánru fantasy/hororu. Promiň Stephene.