Hon na ovcu přehled

Hon na ovcu
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39597/bmid_hon-na-ovcu-2yg-39597.jpg 4 823 823

Myšák série

Protagonista príbehu, ktorý je zároveň rozprávačom, je mladý, mestom znudený človek, ktorý nikam nepatrí a nikomu nechýba. Jedného dňa dostane od svojho priateľa „Krysu“ list s fotografiou, ktorú neskôr nič netušiac použije v jednom z projektov svojej reklamnej agentúry. Fotografia sa dostane do rúk osobného tajomníka „šéfa“, ktorý pohrozí nášmu hrdinovi, aby jednu z oviec na tej fotografii našiel, alebo… .Takto sa začína hon na ovcu, ktorá sa od ostatných líši „len“ hviezdou na chrbte. Hon na túto nezvyčajnú ovcu je snom, z ktorého sa len ťažko prebúdza. Sladký, keď práve snívaný, ale bizarný, keď prerozpravaný – taký je hon na ovcu s hviezdou na chrbte. Je to príbeh, ktorý najprv pohltí a neskôr neúprosne čitateľa opustí .... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

Hicudži wo meguru bóken / 羊をめぐる冒険, 1982

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hon na ovcu. Přihlašte se a napište ho.

eva3992
10.11.2024 4 z 5

Hlavní hrdina si poklidně žije svůj život, ale jen do té doby než v reklamní agentuře, kde pracuje, zveřejní fotografii ovcí. Tím se dostává do hledáčku mocných a jeho život se převrátí naruby.

Ač je Murakami hodně známý a oblíbený spisovatel, četla jsem od něho opravdu jen pár knih. Hon na ovci je tak dalším rozšířením mých znalostí v jeho tvorbě a stále jsem přesvědčena, že je to prostě Pan spisovatel. Moc mě baví jak píše, jaké má zápletky, co nám prozradí o Japonsku, o jeho historii, tak, aby to nebylo nudné….

V této knize nám jednotlivé střípky ze života hlavního hrdiny dávají dohromady celý příběh. Ten je rozhodně nečekaný, zajímavý, dobře promyšlený a propracovaný. Vůbec jsem nedovedla odhadnout, kam a jakým způsobem nás autor nakonec dovede.

Příběh nás rozhodně donutí přemýšlet, místy na nás čekají až filozofické úvahy a rozjímání, a přesto má děj spád a já chtěla číst dál, abych se dozvěděla více.

Tím, jak je pro nás Japonsko vzdálené, obzvláště pak jeho historie, funguje tu doslov jako dovysvětlení určitých momentů a vše do sebe skvěle zapadne. I čtenář jako já, bez znalostí japonského prostředí, to všechno pochopí a je ohromen propracovaností. Co všechno mohl autor do zdánlivě obyčejného příběhu ukrýt.

Luigi1
17.09.2024 5 z 5

Tato autorova kniha se moc povedla ta jeho fantazie mě chytila

lilites
10.07.2024 4 z 5

Já mám Murakamiho moc ráda a tato kniha mi dost dlouho ležela v knihovně a čekala na přečtení, protože na autorovi knihy musí mít člověk náladu a čas..čtou se mi vždy pomalu, protože u nich hodně přemýšlím...

Hon na ovci nebyl jiný... Ze začátku nenápadný příběh, rozvod hlavního hrdiny.. nenaplňující práce, stagnující život... nová přítelkyně s velmi zajímavýma ušima a ještě zajímavější problém s ovcemi..

Dokážete si představit, že vás někdo pošle hledat ovci? Jednu neobvykle zvláštní ovci mezi tisíce jiných a máte na to měsíc.. pokud ji nenajdete můžete přijít o všechno, co vám zbývá... Jenže co se stane, když ji najdete, nebude to ještě horší?

Putujeme zde i historií japonského Hokkaida od osídlování až po moderní dobu..

Nejde samozřejmě jen o příběh, který je protkaný podivnostmi, mystičnem, místy lehkým fanatismem, jde tu také o spoustu zajímavých myšlenek, které vás nutí zamyslet se nad různými věcmi..

Rozuzlení celého příběhu mě celkem překvapilo a musím uznat, že mě i dost zamrazilo, ale bylo to perfektní zakončení..

Nezařadí se asi mezi mé nejoblíbenější knihy od autora, ale rozhodně jsem ráda, že jsem si ji konečně přečetla...

Haruki Murakami: Tancuj, tancuj, tancuj

14.05.2021

Murakamiho oceněný román z roku 1982 vychází v češtině

07.04.2016

Prostě to v sobě máš. Jsi jako přesýpací hodiny. Když se ti dosype písek, vždycky se najde někdo, kdo přijde a obrátí tě.

Kniha Hon na ovcu v seznamech

v Přečtených1 161x