Hordubal (2009) | Databáze knih

Hordubal přehled

Hordubal
https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67966/bmid_hordubal-2vS-67966.png 4 1071 1071

Noetická trilogie série

Známý román Karla Čapka, který experimentuje s konfrontacemi úhlů pohledů na stejnou věc a při morálním soudu problematizuje, „čí je vlastně pravda“, nás přivádí na předválečnou Podkarpatskou Rus, kam se po osmi letech strávených v cizině vrací námezdní dělník Juraj Hordubal. Jeho zidealizované očekávání domova však naráží na realitu, která se již dávno odvíjí jiným způsobem. Spor mezi Hordubalem a správcem statku, milencem jeho ženy, končí posléze úkladnou vraždou. Je ale vina na tragédii zcela jednoznačná? Právě trojí rovina příběhu odkrývá skutečnost v její komplikované mnohostrannosti. Čapkův román se svou metodou řadí k dalším jeho dílům, románům Povětroň, Obyčejný život a Život a dílo skladatele Foltýna, ale je rozvíjen i filmovou adaptací Martin Friče z roku 1937.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hordubal. Přihlašte se a napište ho.

Nemám.jméno
předevčírem 4.5 z 5

Fantastické nadčasové dílo s mnohovrstevnatými rovinami. Pokud jí to čtenář dovolí, nabídne kniha spoustu otázek k zamyšlení. Čapek byl zkrátka spisovatel s velkým S.

mila2411
30.01.2025 4 z 5

KŠ dle očekávání: strhující, nadčasový, bez zbytečných slov to má úžasný "drajf". S ohledem na dobu vzniku se jedná o úžasnou "severskou" detektivku. Velký respekt autorovi.

martianekk
06.12.2024 4 z 5

Opět můj nejoblíbenější Karel Čapek. Hordubal je novela spisovatele a zároveň ústřední postava díla. Námětem je skutečnost a co jiného můžu než doporučit!

Od stolu vstává velký, ramenatý, těžkopádný sedlák; obědvají právě. To je prosím, Mechajl Hordubal, bratr nebožtíkův; gazduje tu zatím. Mechajl Hordubal se hluboko klaní pánům. Oxeňo, Hafie, chytro, podávejte pánům židle. Není třeba, báči, není třeba. A co že jste si ještě nedali zasadit nové okno tuto? Táhne vám sem zima.

Kniha Hordubal v seznamech

v Přečtených1 761x