Houby z Yuggothu přehled
Howard Phillips Lovecraft
Lovecraft proslul jako autor hororů a tvůrce bájného Cthulhu. Nyní se vám představí coby básník, který sepsal 36 sonetů o hrůzách i lákadlech kosmu. Krom mrazivých pocitů se však v Houbách z Yuggothu setkáte i se starými známými – Plíživým Chaosem, shoggothy či Azathothem. Vkročíte opět do Innsmouthu i Snových říší. To vše v češtině i angličtině, s předmluvou od jednoho z předních znalců Lovecraftova díla, S. T. Joshiho, a s rozborem celého cyklu básní. „Yuggoth fhtang! Yuggoth čeká!“... celý text
Literatura světová Horory Poezie
Vydáno: 2019 , Straky na vrběOriginální název:
Fungi from Yuggoth, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Houby z Yuggothu. Přihlašte se a napište ho.
Nemohu jinak. Nejsem milovník poezie ale jsem milovník Lovecrafta a jeho veršíky mi zkrátka sedly. Není to žádná vysoká poezie ale hemží se to v nich odkazy na typické Lovecraftovské rekvizity(staré zlé knihy, domy, prastaré bytosti, šílenství, sny...) a pokud už máte jeho dílo načteno, rozhodně si je velmi užijete. Nemluvě o tom, že básně navazují a tvoří z části i jakýsi příběh. Doporučuji vydání od Strak na vrbě. Nemá sice tak velkolepé zpracování jako to novější ale je hezky malé do kapsy, má lepší překlad a ilustrace také nejsou vůbec špatné. Je dobře, že v knize jsou i originály básní v angličtině. I když se překladatel snažil, originál zkrátka zní líp a verše v něm dávají větší smysl.
Lovecraft ma svojimi obskurnými nápadmi nedokáže prestať prekvapovať.
Nejedná sa síce o najlepšie napísanú hororovú báseň akú som kedy čítal (na Poea sa stále nedoťahuje) no svoje snové predstavy v tejto forme reprezentuje ako nikdy predtým.
Biblia Cthulhu mýtu? Hej!
Toto vydanie odporúčam skôr čitateľom pokročilejších v angličtine, ktorým nerobí problém ani silno archaický jazyk, keďže navzdory dobrému českému prekladu sa kontext raz za čas v preklade stratil.
Poklad, ktorý by nemal minúť žiaden Lovecraftian.
Ocenění knihy (1)
2019 -
Nejkrásnější české knihy roku
(Cena SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod)
Kniha Houby z Yuggothu v seznamech
angličtina dvojjazyčná vydání mýtus Cthulhu americká poezie lovecraftovský horor
Část díla
- Antarktos / Antarktos