Houby z Yuggothu přehled

Houby z Yuggothu
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418454/bmid_houby-z-yuggothu-oEa-418454.jpg 4 103 103

Lovecraft proslul jako autor hororů a tvůrce bájného Cthulhu. Nyní se vám představí coby básník, který sepsal 36 sonetů o hrůzách i lákadlech kosmu. Krom mrazivých pocitů se však v Houbách z Yuggothu setkáte i se starými známými – Plíživým Chaosem, shoggothy či Azathothem. Vkročíte opět do Innsmouthu i Snových říší. To vše v češtině i angličtině, s předmluvou od jednoho z předních znalců Lovecraftova díla, S. T. Joshiho, a s rozborem celého cyklu básní. „Yuggoth fhtang! Yuggoth čeká!“... celý text

Literatura světová Horory Poezie
Vydáno: , Straky na vrbě

Fungi from Yuggoth, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Houby z Yuggothu. Přihlašte se a napište ho.

jirijanovotny

odkládám ji stranou
ať si jinde žije.

Rawen616
09.06.2022 4 z 5

Nemohu jinak. Nejsem milovník poezie ale jsem milovník Lovecrafta a jeho veršíky mi zkrátka sedly. Není to žádná vysoká poezie ale hemží se to v nich odkazy na typické Lovecraftovské rekvizity(staré zlé knihy, domy, prastaré bytosti, šílenství, sny...) a pokud už máte jeho dílo načteno, rozhodně si je velmi užijete. Nemluvě o tom, že básně navazují a tvoří z části i jakýsi příběh. Doporučuji vydání od Strak na vrbě. Nemá sice tak velkolepé zpracování jako to novější ale je hezky malé do kapsy, má lepší překlad a ilustrace také nejsou vůbec špatné. Je dobře, že v knize jsou i originály básní v angličtině. I když se překladatel snažil, originál zkrátka zní líp a verše v něm dávají větší smysl.

ComicGuy899
03.03.2022 4 z 5

Lovecraft ma svojimi obskurnými nápadmi nedokáže prestať prekvapovať.

Nejedná sa síce o najlepšie napísanú hororovú báseň akú som kedy čítal (na Poea sa stále nedoťahuje) no svoje snové predstavy v tejto forme reprezentuje ako nikdy predtým.

Biblia Cthulhu mýtu? Hej!

Toto vydanie odporúčam skôr čitateľom pokročilejších v angličtine, ktorým nerobí problém ani silno archaický jazyk, keďže navzdory dobrému českému prekladu sa kontext raz za čas v preklade stratil.

Poklad, ktorý by nemal minúť žiaden Lovecraftian.

Ocenění knihy (1)

2019 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena SČUG Hollar za vynikající ilustrační doprovod)

Kniha Houby z Yuggothu v seznamech