Hraničář přehled
Vladimír Šlechta
Krvavé pohraničí série
Přes hraničářskou osadu zvanou Chawyna procházejí komanda dobrodruhů, aby v bažinatém Orcigardu bojovala s orky a drancovala rozvaliny starých chrámů. Moc Temného mága se zdá být nezlomitelná, vyskytují se však názory, že jeho vláda nad Orcigardem už brzy skončí. V těchto nelehkých časech žije Jonni, obyčejný kluk z Chawyny. Bojuje s orky i s bandity, hledá své místo v hraničářské komunitě. Stává se svědkem i aktérem okamžiků, které změní „staré“ Pohraničí k nepoznání. Kniha Hraničář navazuje na romány Krvavé Pohraničí a Šílený les.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hraničář. Přihlašte se a napište ho.

Mám dost smíšené pocity. Povídky sledují život hraničáře z Chawyny od jeho útlého dětství až po dospělost.
Chronologicky je děj zasazen před knihu Krvavé pohraničí, ale myslím, že je lepší knihu číst až po něm (a vlastně i po Šíleném lesu) a brát jí jako rozšíření původního příběhu, protože jinak si člověk dost věcí vyspoileruje. Hlavně co se týká výpravy Gordona Fae a toho, jak ho vnímali lidé mimo jeho partu.
S hraničářem Jonnim se setkáváme nahodile v jeho důležitých životních momentech. Rozhodně se nedá říct, že jeho život byl nudný a přichomýtl se vlastně k důležitým událostem v zemi.
Nejzajímavější mi přišla druhá část putování s půlorčicí, které se právě citelně dotklo prvního dílu a ukázalo některé momenty v trochu jiném světle. V tomhle bodě mi stále chyběli nějaké větší emoce ohledně ztráty obou elfek.
Líbila se mi i ta poslední, která byla řádně zamotaná. Pořádně jsme měli možnost poznat bývalého kapitána Rudenrogu a dostali další střípek k celku o světě Krvavého pohraničí.
Na téhle sérii ale nejvíc miluji přednes Jiřího Wittka. Vdech tomu světu kouzlo a atmosféru. Přesto nedokázal zachránit ten pocit, že první povídky jsou prostě navíc.
Knižní novinky (23. týden)
06.06.2021
Kniha Hraničář v seznamech
v Mé knihovně | 71x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2000 | ![]() |
2010 | ![]() |
2005 | ![]() |
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
Soubor povídek zachycující život hraničáře Jonniho. Dobře přibližující prostředí Krvavého pohraničí a pokud máte přečtené jiné knihy ze série tak jistě poznáte několik známých postav, ale i bez této znalosti se v ději neztratíte. Děj ubíhá dobře a i přesto, že se jedná o několik povídek tak vůbec ničemu nevadí.