Hraničář přehled

Hraničář
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533875/bmid_hranicar-65e9f189a3cad.jpg 4 47 47

Krvavé pohraničí série

Přes hraničářskou osadu zvanou Chawyna procházejí komanda dobrodruhů, aby v bažinatém Orcigardu bojovala s orky a drancovala rozvaliny starých chrámů. Moc Temného mága se zdá být nezlomitelná, vyskytují se však názory, že jeho vláda nad Orcigardem už brzy skončí. V těchto nelehkých časech žije Jonni, obyčejný kluk z Chawyny. Bojuje s orky i s bandity, hledá své místo v hraničářské komunitě. Stává se svědkem i aktérem okamžiků, které změní „staré“ Pohraničí k nepoznání. Kniha Hraničář navazuje na romány Krvavé Pohraničí a Šílený les.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hraničář. Přihlašte se a napište ho.

Luigi1
19.07.2024 5 z 5

Zajímavé a zábavné čtení

Svářeč
03.06.2024 4 z 5

Fajn jednohubka, sbírka čtyř povídek spíše volně spojená postavou mladého hraničáře Jonniho Faylorga. Píši volně, protože dvě ze čtyř povídek mají jiného hlavního hrdinu (staří známí Rolf Bargun, resp. Roger Schirega) a Jonni je tam spíše na vedlejší koleji. Všechny povídky jsou již staršího data (nebo jsou na starších povídkách založeny), takže nic překvapivého co se týče historie "starého" Pohraničí se nedozvíme, vesměs jde o epizodní příběhy bez většího dopadu (s vyjímkou konce hlavní, nejdelší povídky, která zobrazuje jednu podstatnou, ale známou událost ze světa Pohraničí). Ještě je tam pak krátký epilog, v němž vystupuje další starý známý Thompson a nejsem si jistý, zda jde o již známý příběh. Bohužel z toho, že jde o starší příběhy sepsané během mnoha let, vyplývá jistá "diskontinuita" (nevím, jak to říct lépe). Na konci třetí a nejdelší povídky působí Jonni jako ostřílený, zocelený válečník, kterého hned tak něco nerozhází, aby hned v další zase působil jako vyjukaný chlapec. Možná to však byly jen mé dojmy.

hanzmb
14.09.2023 5 z 5

Už to bude tak 7 let, co jsem naposledy četl od Šlechty něco z Pohraničí. Takže jsem měl strach, jak se zase do tohoto prostředí dostanu a jak si budu vybavovat souvislosti. A po pár stránkách jsem si připadal, jak bych ho nikdy neopustil. Rázem jsem se ocitl o více než 20 let zpět, kdy jsem hltal každou novou autorovu knihu. Částečně se to dá vysvětlit tím, že základ knihy vznikl dle autorova doslovu okolo roku 2006. Ale zkrátka - kdo umí, ten umí.

Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021

Kniha Hraničář v seznamech