Hranice a zdi přehled
Jan Těsnohlídek ml.
Kniha Hranice a zdi je již pátou sbírkou autora, jehož tvorba vzbudila nebývalý ohlas. Těsnohlídek se vrací k delším útvarům, které charakterizovaly především jeho debut Násilí bez předsudků (Cena Jiřího Ortena), avšak nadále je hlavním rysem stručnost, důležitou roli hraje ticho. Tematicky se kniha Hranice a zdi rozkládá mezi bezútěšnou sociální kritikou a osobní výpovědí. Kniha obsahuje ilustrace od ceněného malíře Josefa Bolfa, které jsou ve výborném dialogu s Těsnohlídkovými básněmi. Tak jako v básních tak i na ilustracích jsou postavy, které jsou samy. Samy na své problémy, i na ty společenské.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hranice a zdi. Přihlašte se a napište ho.
včera
jsem si na tebe vzpomněl –
v baru
na dveře záchodu
někdo
fixou
napsal
tvoje jméno
Těsnohlídka mám fakt ráda (pravděpodobně v tom hraje roli i ta generační spřízněnost). Hranice a zdi už na mě ale byly moc: moc depresivní, moc deklarativní, moc „angažovaný“, a přitom vlastně prázdný. Ale jeho příští sbírku si stejně koupím, takže ve výsledku je to jedno, žejo :-)
Kniha Hranice a zdi v seznamech
2009 | Násilí bez předsudků |
2012 | ADA |
2011 | Rakovina |
2013 | Ještě je co ztratit |
2016 | Hlavně zachraň sebe |
první kniha od těsnohlídka, kterého mi nějaký čas zpátky doporučil kamarád. všechny básně jsem přečetla hned, jak jsem knihu koupila, v autobuse na cestě domů. básně jsou poměrně krátké s jednoduchými verši, takže se nad nimi člověk ani moc nepozastaví. místy mi těsnohlídkovo psaní spíše připomínalo příspěvky na tumblru; holt občas ta prostota působila lehce kýčovitě. kousek něčeho dobrýho, jedna z básní, se mi moc líbila, jinak průměrnější dílo