Narrenturm přehled

Narrenturm
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426595/bmid_narrenturm-dJY-426595.jpg 4 930 930

Tuzemskému čtenáři již dobře známému zaklínači Geraltovi vytvořil jeho autor Andrzej Sapkowski celý fantastický svět, hrdinu své nové trilogie naopak nechává prožívat dobrodružství ve světě našem, v zemi, kde se od nepaměti stýkaly vlivy a střetávaly zájmy české, polské a německé. Píše se rok 1425, husitským Čechám jde o přežití, a tak vzdorují celému křesťanskému světu. V té době mladý slezský šlechtic Reinmar z Bělavy zvaný Reynevan projeví zvláštní nadání, jak si proti sobě poštvat spoustu nepřátel a jde mu o přežití.Jenže ouha! Reinmar z Bělavy není Geralt z Rivie.Není vycvičený zaklínač, ale jen dobrý medik a o poznání nešikovnější čaroděj. Doba však nepřeje studiu na Karlově universitě se nepřednáší, ale sváří o pravdu kalicha. Ještě méně přeje doba magii - svatá inkvizice je bdělá a neúprosná.Není mistr meče, pouze úspěšný záletník, zato však prachšpatný bojovník. První vlastnost ho dostane do ohrožení života, ta druhá jej v nové situaci dává všanc pronásledovatelům.A protože je Reynevan navíc velmi mladý, a tím pádem velmi naivní, jeho nebezpečné dobrodružství by záhy skončilo tragicky. Naštěstí se však má možnost poučit o tom, že "přátelství je věc veliká a krásná" a amor vincit omnia. Nicméně vyhráno zdaleka nemá, mstitelé se nevzdávají a ani ptáci nejsou tím, čím se zdají být...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Narrenturm, 2002


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Narrenturm. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (144)

sinfulka
18.10.2024 3 z 5

Zdá se, že jsem musela číst nějakou jinou knihu než všichni ostatní.. zbytečně moc latiny, zbytečně táhlý děj a žádná akce. Několik kapitol tam bylo fajn ale jinak to pro mě bylo šíleně nudné. Příběh měl super potenciál ale tohle fakt nee… chápu, že to nemůžu srovnávat se Zaklínačem ale skoro jak kdyby to psali dva různí autoři, prostě mě to fakt nebavilo. Hvězda za Sapkowskeho, druhá za Samsona a třetí za Šarleje.

Morana107
13.09.2024 4 z 5

Narrenturm, věž bláznů, které říkáme svět náš vezdejší.

A v tomhle blázinci se setkávají učenci, filozofové, žebráci, boháči, sedláci, králové, studenti, rytíři a blázni. Zrovna tak zde může být lidská hloupost uctívána a moudrost vysmívána, může být špatně pochopena a přetvořena v hloupost a z hlouposti se ve správný čas stává moudrá pravda.... zkrátka Narrenturm.

A v tomto šíleném světě žije i Reinmar z Bělavy, mizerný čaroděj a ještě mizernější válečník. A ke všemu při své hře na zamilovaného trubadúra se dostává do nemalých potíží a dál už se mu to sype. Smůla se mu lepí na paty čím dál víc a časem mu připisují automaticky i zločiny, ke kterým přišel jako slepý k houslím. Jdou po něm dvě uražené rodiny, inkvizice, poslové světské spravedlnosti a oddíl černých rytířů volajících: Adsumus!

Během tohoto divokého honu na svou osobu Reinmar získává i skutečné přátele Šarleje a Samsona a taktéž nachází i novou lásku Nicolettu Zlatovlasou. Spolu jsou vrženi do víru potíží, pomluv a pronásledování.

Kniha je chvílemi až moc rozvláčná a popisná způsobem, kdy se zdá, že se autor tak trochu chlubí svými znalostmi latinských středověkých a antických spisů, přičemž pro knihu tyto pasáže nemají žádný význam a čtenář ve velké většině neví, o čem je řeč.

Všehovšudy je ale děj napínavý, že mu rádi odpustíme drobné nedostatky a já osobně se už nemůžu dočkat pokračování.


DagonCZ
12.09.2024 5 z 5

Dlouho jsem se Husitské trilogii vyhýbal kvůli tomu, že zkrátka nejsem fanda husitského období především kvůli jejich glorifikaci od našich obrozenců a kvůli Otakaru Vávrovi. Nakonec jsem však vzal Sapkowského na milost. A teda...vezměte na mě palečnici a pak mě zavřete do Narrenturmu. Já si ten příběh mladého Reinmara zamiloval. Nemá to absolutně žádná hluchá místa, zasazení, styl psaní, hraní si s dialogy i s používáním latinských a německých frází. Nastínění kapitoly tak, jak se to dělalo ve středověkých kronikách. Spousta vtipných momentů a narážek na historické věci jak z dob před knihou, tak i po ní ("Už by měl někdo sepsat všechny teze k disputaci a přibýt je kurva na dveře nějakého kostela. Kšá, Luthere! Ty drzý kocoure."). Prakticky jen samotná první kniha mě chytla takovým silným způsobem, jakým to nedokázalo ani putování Geralta z Rivie. Navíc pokaždé, když se na scéně objeví pomurník, mně nepřestával běhat mráz po zádech. Adsumus!

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (25. týden)

20.06.2021


Knižní novinky (34. týden)

18.08.2019


Citáty z knihy (2)

Rozhlédni se vůkol. Kostel, krčma, hampejz. A mezi nimi hromada hoven. Zdaž to není paralela lidského života?


Potíž je v tom, že jsme moc přemýšleli.


Ocenění knihy (2)

2004 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Neanglo-americký překlad: Stanislav Komárek za překlad Andrzej Sapkowski – Narrenturm (Leonardo))
2004 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Fantasy)


Kniha Narrenturm v seznamech

v Právě čtených21x
v Přečtených1 324x
ve Čtenářské výzvě66x
v Doporučených102x
v Knihotéce455x
v Chystám se číst359x
v Chci si koupit88x
v dalších seznamech9x