Indiánský běh / Křepelice / Když milujete muže přehled
Tereza Boučková
Indiánský běh zaujal sugestivním tématem i originálním zpracováním - vzpomínky na dětství, dospívání a dospělost v období totalitního režimu jsou nejen kontroverzní výpověďí o době, ale i o reálných lidech, byť skrytých za důmyslnými přezdívkami. Novely Křepelice (1993) a Když milujete muže (1995) přidávají k osobním prožitkům a traumatizujícím pocitům téma mateřství a lásky, jedno chápané jako radost, druhé jako osud.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indiánský běh / Křepelice / Když milujete muže. Přihlašte se a napište ho.
No těžko hodnotit.
Indiánský běh pěkně, vtipně napsaný, neměla jsem vůbec problém.
Ale další dvě novely hodně zkratkovité, místy jsem se dost ztrácela.
Boučková je mistryně zkratky, stručnost některých sdělení pro mě byla byla na hranici srozumitelnosti; teprve při druhém čtení se mi příběhy vylouply ve své syrové kráse. Všechna tři dílka jsou hutná, docela neveselá, ústředím námětem jsou partnerské vztahy na pozadí života v komunistickém Československu.
Nejvíc mě vzal za srdce Indiánský běh, zřejmě proto, že jde citelně o příběh autobiografický, tady jde každá sranda stranou. Autorce se tu podařilo skloubit a přesvědčivě zachytit na jedné straně politické náměty (perzekuce ze strany státu, zaměstnavetelů...) a na druhé straně osobní až intimní témata (konflikty v rodině, demence prarodičů, neplodnost). Podobný kontrast a rozkročení mezi osobním a veřejným najdeme i ve zbylých kratších kouscích. Doporučuji.
Kniha Indiánský běh / Křepelice / Když milujete muže v seznamech
2008 | Rok kohouta |
1990 | Indiánský běh |
2016 | Život je nádherný |
2013 | Šíleně smutné povídky |
2024 | Dům v Matoušově ulici |
Přečteno za půl dne,bylo to hodně zvláštní čtení.Mě se paradoxně víc asi líbila Křepelice a Když milujete muže.