Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši přehled
Petra Dvořáková
Petra Dvořáková přichází s vrstevnatým vyprávěním, jehož rámec tvoří zápas s mentální anorexií. S nevykalkulovanou otevřeností se dotýká složitých rodinných vazeb a traumat, milostného tápání a hledání útočiště v náhradním vztahu, který má až skandální přídech. Zachycuje provázanost rozvoje anorexie s mimořádně vážným onemocněním dítěte a střídavě úspěšnými pokusy najít pevný bod ve víře v Boha. Autorka také bez retuší pojednává o poměru dcery k matce jako určujícím vztahu, na jehož podkladě anorexie vzniká. Anorexii představuje jako neustálou snahu zakotvit v pravém ženství, které však uniká, a nepevné životní kontury se tak za jistých okolností promění v touhu po exkluzivní vyhublosti. Jde o svého druhu neurotický syndrom, který nakonec vyvstane jako jediná možnost, jak kontrolovat a ovládnout vlastní život. Autorka rozbíjí médii zjednodušeně prezentovaný a obecně zažitý obraz mentální anorexie coby hubnutí pro krásu, které se později vymkne kontrole a může se tragicky vymstít. Dotisk v roce 2013.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši. Přihlašte se a napište ho.
Po knize jsem sáhla, protože mě životní příběhy různých lidí zajímavají, může vám to rozšířit obzory, jak se asi dotyční cítí. Každopádně leč je kniha tenká a přečetla jsem ji za tři dny, nějakým způsobem mi nevyhovovala. Na mě asi autorka zabíhala i dost mimo téma té anorexie (na které jsem se ,,těšila,,). Každopádně chápu, že člověk nemá anorexii hned a že ho k tomu něco vede (proto to rozepisovani). Dávám poklonu, že nám dala autorka možnost nahlédnout do svého soukromého života.
Velmi oceňuji to, že nás autorka pustila do svého soukromí. Tím spíš, že její život nebyl žádná procházka růžovým sadem. 4/5*
Kniha Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši v seznamech
ženy nemoci manželství katolická církev anorexie poruchy příjmu potravy hladovění řeholnice, řádové sestry
Jít takto "s kůží na trh" a odhalit své niterní pocity a problémy je velmi odvážný počin. Obzvlášť pro člověka nemocného. Měla jsem určitou představu, co je vlastně onemocnění mentální anorexie a díky knize jsem zjistila, že mé vědomosti byly velmi zkreslené, ne-li přímo milné. Proto stála za přečtení. Bohužel ale forma byla pro mě velmi zvláštní, nesedělo mi skákání v čase a bylo těžké najít pochopení pro některé chování autorky, protože každé téma (konkrétně hlavně vztahy, vazby) pro mé pochopení nebylo dostatečně rozvinuté. I když se necítím být s vypravěčkou této knihy "na stejné vlně" určitě neměním svůj názor, že paní Petra Dvořáková je špičková česká spisovatelka, jejíž psaný projev je fantastický.