Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši přehled

https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16961/bmid_ja-jsem-hlad-rkZ-16961.jpg 4 550 550

Petra Dvořáková přichází s vrstevnatým vyprávěním, jehož rámec tvoří zápas s mentální anorexií. S nevykalkulovanou otevřeností se dotýká složitých rodinných vazeb a traumat, milostného tápání a hledání útočiště v náhradním vztahu, který má až skandální přídech. Zachycuje provázanost rozvoje anorexie s mimořádně vážným onemocněním dítěte a střídavě úspěšnými pokusy najít pevný bod ve víře v Boha. Autorka také bez retuší pojednává o poměru dcery k matce jako určujícím vztahu, na jehož podkladě anorexie vzniká. Anorexii představuje jako neustálou snahu zakotvit v pravém ženství, které však uniká, a nepevné životní kontury se tak za jistých okolností promění v touhu po exkluzivní vyhublosti. Jde o svého druhu neurotický syndrom, který nakonec vyvstane jako jediná možnost, jak kontrolovat a ovládnout vlastní život. Autorka rozbíjí médii zjednodušeně prezentovaný a obecně zažitý obraz mentální anorexie coby hubnutí pro krásu, které se později vymkne kontrole a může se tragicky vymstít. Dotisk v roce 2013.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši. Přihlašte se a napište ho.

MiraRunaway
19.11.2024 3 z 5

Jít takto "s kůží na trh" a odhalit své niterní pocity a problémy je velmi odvážný počin. Obzvlášť pro člověka nemocného. Měla jsem určitou představu, co je vlastně onemocnění mentální anorexie a díky knize jsem zjistila, že mé vědomosti byly velmi zkreslené, ne-li přímo milné. Proto stála za přečtení. Bohužel ale forma byla pro mě velmi zvláštní, nesedělo mi skákání v čase a bylo těžké najít pochopení pro některé chování autorky, protože každé téma (konkrétně hlavně vztahy, vazby) pro mé pochopení nebylo dostatečně rozvinuté. I když se necítím být s vypravěčkou této knihy "na stejné vlně" určitě neměním svůj názor, že paní Petra Dvořáková je špičková česká spisovatelka, jejíž psaný projev je fantastický.

kristyna.havlov
22.08.2024 3 z 5

Po knize jsem sáhla, protože mě životní příběhy různých lidí zajímavají, může vám to rozšířit obzory, jak se asi dotyční cítí. Každopádně leč je kniha tenká a přečetla jsem ji za tři dny, nějakým způsobem mi nevyhovovala. Na mě asi autorka zabíhala i dost mimo téma té anorexie (na které jsem se ,,těšila,,). Každopádně chápu, že člověk nemá anorexii hned a že ho k tomu něco vede (proto to rozepisovani). Dávám poklonu, že nám dala autorka možnost nahlédnout do svého soukromého života.

LenkaMacak
04.08.2024 4 z 5

Velmi oceňuji to, že nás autorka pustila do svého soukromí. Tím spíš, že její život nebyl žádná procházka růžovým sadem. 4/5*

Kniha Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši v seznamech