Já, Vergilius přehled
David Wishart
Román o životě a díle slavného starořímského básníka Publia Vergilia Marona. Básník sám vypráví o svém životě na venkově v dětství, studiích až po pobyt v Římě a tvorbě jeho nejdůležitější sbírky Aeneis. Pozornost věnuje všem historickým událostem doby, které se staly na konci starého letopočtu v obtížném období římských dějin, kdy se republikánské zřízení za neustálých občanských válek přerodilo v císařství.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1997 , OldagOriginální název:
I, Virgil, 1995
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já, Vergilius. Přihlašte se a napište ho.
Vynikající historický román, přesně podle mých představ. Má to příběh a perfektní historické reálie. Nikdy bych nečekal, že se ještě může něco nového vymyslet o tomto asi nejvíc popisovaném období Říma. Asi to je díky vypravěči. Ta postava asexuálního a asketického introverta vás musí chytit.
Tento román věnovaný Vergiliovi mě oslovil více než série detektivek s Corvinem. Škoda jen, že autor dal přednost popisování vývoji politické situace (kdo s kým proti komu a proč) před popisem Vergiliova soukromého života v pozdějším věku. Líbila se mi různá přirovnání, která autor použil (např. obraz zničeného úlu). Už jsem se radovala, že tentokrát bude kniha prosta věcných chyb, ale bohužel, nevěřila jsem svým očím, když jsem na s. 151 opakovaně narazila na slovo hubris! Překladatel asi netuší, že pýcha, zpupnost, rouhání vůči řádu světa či bohům je řecky hybris.
Kniha Já, Vergilius v seznamech
Vergiliův životopis vsazený do přelomového období římských dějin. Líbí se mi autorův smysl pro humor i skutečnost, že z velkého básníka udělal chybujícího a nejistého člověka, kterého je možné mít rád a chápat ho. Také jsem byla potěšena správným pravopisem římských jmen. Z pravopisu Nera, Mara a Nasa je mi docela šoufl. Asi si někdy ve šroubárně přečtu Vergilia v originále.