Jak fungují inovace přehled

Jak fungují inovace
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490352/bmid_jak-funguji-inovace-ywi-490352.jpg 4 12 12

Nová kniha známého britského zoologa a popularizátora vědy navazuje na bestsellery Racionální optimista a Evoluce všeho, v nichž líčí cestu lidstva od doby kamenné k současné prosperitě. Základním faktorem na této cestě jsou inovace, záhadný a nedoceňovaný proces, který vskrytu formuje historii lidské civilizace a je obdobou biologické evoluce. Inovace se zásadně liší od vynálezů, protože při nich nevzniká něco zcela nového, ale již existující vynálezy a myšlenky se přetvářejí ve spolehlivé, prakticky upotřebitelné a masově dostupné věci. Jde o postupný, nepředvídatelný, zdola poháněný proces, který často provází šťastná náhoda. Inovace také nejsou dílem jednotlivců, ale plodem spolupráce a výměny myšlenek mnoha lidí. V řadě příběhů se seznámíme s inovacemi od vzniku zemědělství přes parní stroj a očkování až po sociální média a sdílenou ekonomiku. Vůbec první a nejdůležitější inovací je však z hlediska planety Země vznik života samotného.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Dokořán , Argo

How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak fungují inovace. Přihlašte se a napište ho.

Subjektiv
04.10.2024 4 z 5

Souhlasím s autorovým hodnocením tragického přístupu Evropy ke GMO, Německa k jádru, s kritikou často nevhodných regulací a oceňuji jeho poučné příběhy o různých inovacích. Moc se mi líbí, že ukazuje inovace jako dílo mnohem více lidí než těch, kteří se dostali do učebnic. To je velmi motivační v těch letech, kdy už ztratíte naději, že budete novým Einsteinem, Jobsem (tím bych já být nechtěl) nebo koho máte sakra rádi, a přece můžete dál věřit, že smysluplně přispějete. Ale zkusím se ve svém komentáři zaměřit více na negativa.
Podle mě Ridley uplatňuje princip dvojího metru, když hodnotí výzkum/inovace provádění na popud státu a popud soukromníků. V jednom odstavci např. vezme nějakou technologii, která se s oblibem udává jako úspěch činnosti státu a prohlásí: "Nojo, ale on už předtím nějaký soukromník udělal to a ten stát už pak jen...," či obráceně: "Nojo, ale ten stát to nedotáhl, to až pan..."
V příbězích, kde stát mnoho nevystupuje, vyzdvihuje přínos všech zúčastněných, i když "to nedotáhli".
Jeho rada pro inovování zní: "Dovolte lidem experimentovat, i když nepochybně mnohokrát selžou," ale když selže stát, např. tím, že financoval nelétající letadlo Langleyho, tak je to důkaz, že státem financované inovace nefungují. Na stát musí být přísnost, jím financovaní vědci / inovátoři / vynálezci selhat nesmí.
Jako inovace často vnímá jen věci, které se dají prodat nebo jinak zpeněžit, případně se jedná o problémy právě těch lidí, kteří je řeší. Není pak asi divné, že takové inovace vytváří právě soukromé subjekty zaměřené na zisk, občas i jinak motivovaní soukromníci.

IHT
20.08.2022 5 z 5

Velmi pekne a inspirativni cteni - proste klasicky Ridley. Nebudu lhat - mam ho ve svych top ten a vzdy se mi jeho knihy moc libi.
Tato kniha dost uzce navazuje na Racionalniho optimistu - v nem autor ukazoval, jak se nas zivot behem historie vyrazne zlepsuje ve spouste ohledech - od kvality stravovani, pres pohodlnost bydleni az poo mnozstvi volneho casu a moznosti jeho traveni. V teto knize navazuje vysvetlenim, proc to tak je - pokud lide mohou mit pristup k ruznym poznatkum a technologiim, jejich vynalezavost povede k hledani novych uplatneni a metodou pokusu a omylu nejake ty pravdu uzitecne (lidmi ocenene) inovace skutecne vzniknou.
Na zivotech jednotlivych inovatoru Ridley demonstruje, jak obtizne mohou byt cesty k zavedeni inovace a jake nastrahy pokroku predstavuji "ochrana dusevniho vlastnictvi", patenty, normy a podobne. Velmi pekne mi napriklad prislo vysvetleni, proc dosud nemame kufrikove jaderne elektrarny v kazde domacnosti - ktere nam slibovali za meho detstvi :)
Zaver knihy je jednoznacne skepticky (nepovazujete-li technologicke prevalcovani Evropy Indii a Brazilii za stastny konec) - coz je u Ridleyho (i vzhledem k predchozi knize) dost prekvapive. Jeho vecna kritika zkostnatele byrokraticke Evropske unie, environmentalistickych hnuti a lobbistu by mela byt povinnou cetbou nejen pro nase politiky.

los
31.07.2022 2 z 5

čtenář bude mít po dočtení této knihy dojem, že první byl velký třesk a všechno ostatní po něm jsou inovace - takže jako oddechovka pro geeky vynikající (téma, kazuistika, fakta), ale jako populárně naučné pojednání fakt špatně (metodicky i teoreticky)

podobně jako v předchozích pracích Ridley bezohledně razí jedinou (svou) představu o fungování světa a pak ji (proto často násilně) dokládá ve všech entitách i procesech - a když už ji přece jen nelze naroubovat, tak o takových případech prostě mlčí, jinými slovy mi vadí postup "nejdřív vymyslím teze, pak dohledám vhodné příklady, které je verifikují"

dál:
* extrémní generalizace
* orientace téměř výlučně na anglo-americký kontext
* subjektivní emocionální hodnocení
* nadbytečný výklad o životě osobností (jejich "životní příběh" - blééé)
* porovnávání neporovnatelného, nerozlišování mezi technologickou inovací - vynálezem - objevem...

Láska naslepo, Bez krve, a další knižní novinky (13. týden)

27.03.2022

Kniha Jak fungují inovace v seznamech