Jak nakrmit diktátora přehled

Jak nakrmit diktátora
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472664/bmid_jak-nakrmit-diktatora-oOq-472664.jpg 4 115 115

Lidé musejí jíst, ať jde o obyčejného člověka, krále či prezidenta. Nebo diktátora. Ani revoluce se nedají dělat s prázdným žaludkem. Witolda Szabłowského napadla otázka, kdo vařil nejhorším diktátorům 20. století, když utlačovali a masakrovali obyvatele vlastních zemí? Co mohou říct o historii lidé, kteří se denně starali o jejich jídelníček? Co měli nejradši Pol Pot, Idi Amin, Milton Obote? Na čem si pochutnávali Fidel Castro, Saddám Husajn či Enver Hodža? A kdo byli lidé, kteří byli diktátorům denně nablízku a snažili se je udržovat jídlem v dobrém rozmaru? Autor vyhledal osobní kuchaře diktátorů, aby vyslechl příběh jejich života a dozvěděl se, co měli pod pokličkami hrnců, když se řešil osud země nebo světa. Ovlivnili svým kuchařským uměním chod dějin? Jejich osudy odpovídají na mnohé otázky, a zároveň tak autor kreslí intimní portréty diktátorů v domácím prostředí. Navíc kuchaři prozrazují recepty na oblíbené pokrmy svých zaměstnavatelů, podle nichž si může uvařit i čtenář. Kniha vyšla s úspěchem zároveň v USA a Polsku a ocitla se ve finále literární soutěže o nejlepší světovou knihu na kulinární téma za rok 2020 (Gourmand World Cookbook Awards).... celý text

Literatura faktu Historie Příběhy
Vydáno: , Dokořán , Jaroslava Jiskrová - Máj

Jak nakarmić dyktatora, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak nakrmit diktátora. Přihlašte se a napište ho.

Limonadovyjoe
05.12.2023 3 z 5

3,5/5
“Věděl jsem, že Hodža potřebuje něco sladkého, pak to bude lepší pro nás všechny, pro celou zemi, když dostane dezert.

Jaké to je vařit největším diktátorům 20.století? Jaké to je vařit se strachem ze smrti? Jaké to je být pořád prvním podezřelým z případné otravy vůdce? A jak moc se vyplatilo být opravdu dobrým kuchařem? Je možné, že kuchaři svým uměním trošku tahali za nitky a ovlivňovali tak chování svých vůdců i svůj vlastní blahobyt? Je možné, že plný žaludek dobrého jídla zachránil několik životů?
Co zvedalo náladu Hussainovi, vážně měl Castro krávu, která dojila 3x více než běžné krávy ? A co jedl Polpot?

W. Szablowski si dal mravenčí práci a skrze chutě a vůně sepsal životy největších diktátorů 20.století a jejich kuchařů. Povedlo se mu vypátrat dvorní kuchaře a nechat je povídat o lásce k vaření i k vůdcům.
Za mě pěkná kniha s čtivě zpracovanými moderními dějinami, pokud o diktátorech a politických situacích v zemích nemáte až tak načteno.

“ Od převratů jsou tady generálové. Kuchař je od toho aby vařil. Když oni dělají puč, přijdou s prázdnými žaludky, a když pro ně máš něco dobrého, je šance, že tě nezabijí. Umíš si představit, kdyby Amin celý den dělal puč, večer přijel do paláce a tady by nečekala večeře? Udělal by mi peklo na zemi. Z hladu. Lidi z hladu šílí.

R47
16.01.2023 3 z 5

Nakonec standardní kniha „moderních“ dějin, která se snaží vnímat klíčové osobnosti skrz netradiční optiku. Tady navíc s recepty, abyste se mohli živit jako masoví vrazi. Nevím. Přijde mi to jako důmyslný nakladatelský konstrukt. Nic víc. Nic objevného se nedozvíte. Ti kuchaři se „přece jen snažili vařit dobře, aby je ten a ten diktátor nezabil“ a diktátoři navenek jedli jako obyčejní lidé, ale ve skutečnosti si debužírovali. Hm. Objev. Fakt to podle mě nemá smysl číst.

Marek.Sc
03.01.2023 5 z 5

Päť diktátorov, ktorí hýbali dejinami. Dá sa povedať, že aj svetovými. Ale čo ak je diktátor hladný a mrzutý. Keď má hlad, v ten deň môže niekto umrieť. A či to budú politickí oponenti, kolaboranti či niekto z kuchyne, na to odpovedia sami najpovolanejší, kuchári diktátorských hláv. Či jedli ako „pospolitý ľud“ a či mali výsady svojho postavenia? Autor si zobral do hľadáčika bývalých vládcov. Krvavých prezidentov a „predsedov“ z piatich štátov.
Abú Alí, Erasmo Hernadnez či pán K. Áno, aj po takejto dlhej dobe, sa niektorí boja priznať svoje meno, aby ich tiene minulosti nedostihli. Ani fotografia, ani iniciálky ani meno. Boli k nim tak blízko ako je len osobný lekár a osobný strážca. Ako kúzelníci na tanieri, však mali pomyselnú moc urobiť despotu šťastným či nespokojným. Preto sa v knihe dozviete, to čo sa nedá vyčítať z iných kníh v súvislosti s týmito režimami. Ich výpovede sú ako osobný dotyk čitateľa s bývalou hlavou štátu. Či bol diktátor prajný, či zabil niekoho keď sa mu zachcelo, či bol lakomý, či trpel nejakými chorobami, ktoré boli štátnym tajomstvom a s ktorými hlavami svetových mocností prišli kuchári do kontaktu. Veľa a ďalších iných známych aj zákulisných „kuchynských“ informácii sa dozviete z tohto titulu. Kniha sa číta ľahko. Reportážny štýl je výborným nástrojom podania svedectiev z druhej strany jedálenského stola a už teraz sa teším na pokračovanie, „Čo sa varí v Kremli.“

Knižní novinky (22. týden)

30.05.2021

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020

Od převratů jsou tu generálové. Kuchař je od toho, aby měl umyté ruce a čistou zástěru. A aby vařil.

Kniha Jak nakrmit diktátora v seznamech