Rusko pohledem z kuchyně přehled
Witold Szabłowski
Proč s posledním ruským carem zastřelili i jeho kuchaře? Kdo se staral o Stalinův jídelníček v jeho tajné dače nedaleko Moskvy? Co dostávali k jídlu první likvidátoři černobylské katastrofy? Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na bestseller Jak nakrmit diktátora, tentokrát se však autor vydává po stopách kuchařů, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se utvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu. V osmnácti příbězích vypráví osudy lidí, kteří vařili vůdcům země od Mikuláše II. až po Putina, ale také sovětským vojákům v Afghánistánu. Setkává se s pamětníky hladomoru na Ukrajině a blokády Leningradu, zavede nás "do kuchyně" v obležené mariupolské továrně Azovstal. Prozradí, co jedli první kosmonauti, ale také se snaží přijít na to, kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček vařil pro Lenina a Stalina. Především je ale tato kniha o tom, jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům a jak ruské impérium po celé věky zdatně krmí své obyvatele propagandou. Když nahlédneme pod pokličku ruského režimu, naskytne se nám unikátní pohled na osud země od posledních záchvěvů carismu až po dnešní dobu. Ten je navíc doplněný řadou receptů různorodé kulinářské kultury Ruska a dalších národů SSSR.... celý text
Literatura faktu Historie Příběhy
Vydáno: 2023 , DokořánOriginální název:
Rosja od kuchni: Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem, 2021
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rusko pohledem z kuchyně. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (14)
Dějiny každodennosti - pohled na ruské a sovětské dějiny pohledem kuchařů a kuchyňského personálu slavných mužů, přišlo mi to dobře napsané.
Popravdě ty carské dějiny mě moc nebavily, ale jakmile se to přehouplo do období druhé světové války a po ní, bylo to o poznání zajímavější. A Krym už mě zase nikterak nebral. Po stránce informační vynikající, ale historie není mnou vyhledávaný žánr. 85%
Související novinky (2)
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)
02.10.2022
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Rusko pohledem z kuchyně v seznamech
v Právě čtených | 2x |
v Přečtených | 77x |
ve Čtenářské výzvě | 10x |
v Doporučených | 13x |
v Knihotéce | 33x |
v Chystám se číst | 38x |
v Chci si koupit | 18x |
Autorovy další knížky
2021 | Jak nakrmit diktátora |
2016 | Vrah z města meruněk |
2018 | Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně |
2023 | Rusko pohledem z kuchyně |
2021 | Tančící medvědi |
S Witoldom som už mala tú česť. Knihou Ako nakŕmiť diktátora ma navnadil na ďalšiu, no a vybrala som si Čo sa varí v Kremli, aby som nadviazala na tematiku kuchyne.
Oceňujem tento nápad (a následný výskum, cestovanie, rozhovory...) pretavený už do dvoch autorových kníh - priblížiť významné historické míľniky tej-ktorej krajiny prostredníctvom jedla, resp. rozprávania kuchárov súdobých dejateľov. Tuto od Mikuláša II., hladomoru na Ukrajine (výpovede babiek, ktoré ho zažili na vlastnej koži, sú neskutočne silné), pokračujúc príbehom Stalinovho kuchára a jeho ženy, obliehaním Leningradu, kuchyňou druhej svetovej vojny cez hostinu na Jalte, Gagarinove krmy, kulinárske hody v Kremli, zážitky z vojny v Afganistane, silné dojmy z rozprávaní kuchárok v Černobyli až po poslednú večeru ZSSR, Putinovu kuchyňu a na záver gurmánske pochúťky Krymských Tatárov.
Každá kapitola (nazvaná výstižne "Tanier") je rozprávaním o rodine kuchára i toho, pre koho varil. A na konci každej sú vybrané tie najlepšie podávané recepty.
Odmysliac jednoznačný politický postoj autora, človek sa od rozprávačov priamo i medzi riadkami dozvie veľa zaujímavého - nielen o sýtych či hladných ruských bruchách. Všetko v pútavom, vlastne reportážnom románe rozprávanom ľudsky, citlivo, so zdravým sedliackym rozumom, vtipne, dojímavo i napínavo.