Rusko pohledem z kuchyně vydání
Witold Szabłowski
Proč s posledním ruským carem zastřelili i jeho kuchaře? Kdo se staral o Stalinův jídelníček v jeho tajné dače nedaleko Moskvy? Co dostávali k jídlu první likvidátoři černobylské katastrofy? Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na bestseller Jak nakrmit diktátora, tentokrát se však autor vydává po stopách kuchařů, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se utvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu. V osmnácti příbězích vypráví osudy lidí, kteří vařili vůdcům země od Mikuláše II. až po Putina, ale také sovětským vojákům v Afghánistánu. Setkává se s pamětníky hladomoru na Ukrajině a blokády Leningradu, zavede nás "do kuchyně" v obležené mariupolské továrně Azovstal. Prozradí, co jedli první kosmonauti, ale také se snaží přijít na to, kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček vařil pro Lenina a Stalina. Především je ale tato kniha o tom, jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům a jak ruské impérium po celé věky zdatně krmí své obyvatele propagandou. Když nahlédneme pod pokličku ruského režimu, naskytne se nám unikátní pohled na osud země od posledních záchvěvů carismu až po dnešní dobu. Ten je navíc doplněný řadou receptů různorodé kulinářské kultury Ruska a dalších národů SSSR.... celý text
Literatura faktu Historie Příběhy
Vydáno: 2023 , DokořánOriginální název:
Rosja od kuchni: Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem, 2021
více info...
Vydání (2)
Rusko pohledem z kuchyně
2023, Dokořán
ISBN: 978-80-7675-074-6Štítky knihy
Rusko vzpomínky Sovětský svaz reportáže stravování, výživa jídlo gastronomie Kreml
Autorovy další knížky
2021 | Jak nakrmit diktátora |
2016 | Vrah z města meruněk |
2018 | Spravedliví zrádci. Sousedé z Volyně |
2023 | Rusko pohledem z kuchyně |
2021 | Tančící medvědi |