Je to jenom sranda přehled

Je to jenom sranda https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532232/bmid_je-to-jenom-sranda-65cd0b6db1bc9.jpg 4 17 17

Heavy contemporary ze střední od vítězky 7. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Na střední škole Abrahama Lincolna byla vyhlášena soutěž krásy a talentu. Její vítěz má získat pohádkovou odměnu a smlouvu s modelingovou agenturou. Mezi přihlášenými je i Aaron, který potřebuje peníze na univerzitu. Mia se zase chce prosadit jako make-up umělkyně na sociálních sítích. A Samantha touží získat respekt ostatních. Uvnitř ale všichni svádí své osobní boje – s anorexií, steroidy, vitiligem. Online bitva o přízeň hlasujících začíná. Co budou soutěžící ochotní pro výhru obětovat?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Je to jenom sranda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

ElessaRiverbow
včera 3 z 5

V první řadě chci říct, že mě kniha na první pohled uchvátila překrásnou obálkou. I přesto, že tolik knih tohoto žánru nečtu, moc jsem se na ni těšila. Jenže bohužel s knihou mám dva celkem dost velké problémy - počet hlavních hrdinů a to, že žádný z problémů a těžkých témat není probrán úplně do hloubky a že jich každá z postav má hned několik. Na 300 stranách podle mě prostě nelze dostatečně dobře představit hned tři postavy a všechny jejich problémy. Tahle kniha má rozhodně obrovský potenciál, autorka píše skvěle a rychle jsem se začetla. Ale musím tedy uznat, že když už se tam nějaké těžké téma nakouslo, bylo pro mě někdy až obtížné číst. Hodně mě zaujalo téma toxické maskulinity, které se nikde jinde moc nevidí. Nejvíc mi z postav asi sedla Samantha, Mia a Aaron taky nebyli špatní. Konec jsem doslova hltala a byla jsem i mile překvapená, jak to vše dopadlo.

Moc děkuji @humbook_blogeri a @humbook za poskytnutí knihy k recenzi #humbookblogeri

book_bee
22.05.2024 3 z 5

Tahle kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @humbook @humbook_blogeri #humbookblogeri , za knihu moc dekuju

Recenzi na Je to jenom sranda pro me bylo velmi těžké napsat. Stejně jako číst to. Takže na začátek bych řekla, ze ta kniha je skvělá, neuvěřitelně důležitá a taky pravdivá. Přiměla me přemýšlet. A i když tady budou veci, které bych rada vytkla, téhle knihy si vážím. Je to jako pohled do sebe samých. Bylo těžké to číst, ty témata jsou velmi aktuální a vážná. Ale obohatilo me to.

Na začátku jsem se vůbec nechytala a možná to bylo kvůli tomu, ze jsem neustále narážela na česká slova, která jsem v životě neslyšela anebo na ta, která bych do knihy zkratka nenapsala. Od čtení me to zkratka rušilo a prosim, uz nikdy víc nechci v žádné knize číst “pičifuk. Bohužel mi taky některé přímé řeči zněly naprosto uměle a nepřirozeně- připadlo mi to, jako snaha napodobit slang teenagerů či co, ale mne to proste při čtení vadilo a neustále vytáčelo.

Ačkoliv mi připadaly postavy občas ploché, docela jsem si je oblíbila. Aaron mi teda občas vadil, ale nebylo to tak hrozné. Co se týče me nejoblíbenější postavy, asi to bude Mia, které je btw i stejné znamení zvěrokruhu

Možná se zda, ze furt jenom kritizuju, ale opak je pravdou. Téma anorexie zde bylo neskutečně dobre pojaté. I průběh i léčení se. I vybudování závislosti. Šikana na střední škole tady hrála velkou roli a bylo to neskutečně realistické. Autorka ukazovala dopady šikany, které si někteří na první pohled vubec neuvědomují a které pak jdou těžko zvrátit.
Ten konec se mi opravdu hrozně moc líbil a nebojím se říct, ze je to jedno z nejlepších knižních ukončení, co jsem četla.

A ja vás chci o neco poprosit. Dívejte se okolo sebe. Uvědomujte si dopady, které vaše jednání s ostatními může mit. Protoze to neni jenom sranda. Nikdy nebyla.
A nebojte se říct si o pomoc, vy to zvládnete


baru_lienka
17.05.2024 3 z 5

S příběhem Sam, Aarona a Mii… mám takový hořkosladký vztah. Kniha se četla jedním dechem, ale v prvních 2/3 knihy jsem neměla moc pocit, že bych se na hrdiny nějak emocionálně navázala. Množství problému a krizí, které museli hlavní hrdinové mi přišlo celkem přemrštěné - chápu, asi za tím stála snaha upozornit na problémy současnosti v rámci jedné knihy, ale tady to bylo přepísknuté: PPP, šikana, rozvrácená rodina (adopce, nezájem rodičů, rozvod…), závislost, vitiligo (depigmentace), toxická maskulinita, tělesná dysmorfie, vztahy, finanční problémy…

Téma, které knize v ovšem velice oceňuji, protože mám pocit, že ani v knihách ani na veřejnosti se mu nedostává dost prostoru je problematika „mužství“. Často slýcháváme, jak neférové očekávání má vůči ženám společnost, ale když se podíváme na to, co se čeká od „správného chlapa“, tak můžeme narazit na stejný problém. Jsem proto moc ráda, že tomuto dala autorka v knize prostor.

Každopádně poslední část knihy byla skvělá, pomalejší tempo příběhu dovolilo, abychom víc nahlédli do hlav a životů postav a nakonec se vše vyrýsovalo v povedený závěr. Od začátku jsem předpokládala, jak kniha dopadne a opravdu tomu tak bylo (i když jsme se k tomu konci dopracovali jinak, než jsem si myslela, bonusové body za překvapení). Závěrečná řeč Sam byla dobrým zadostiučiněním všem záporákům a přihlížečům.

Sečteno podtrženo - pokud vás baví heavy contemporary, přečtěte si i tento příběh. Za zaslání knihy děkuju Humbooku #humbookblogeri.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)

07.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Je to jenom sranda v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených16x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Blanka Luxová
česká, 2003
2024  74%Je to jenom sranda