Jehovista přehled

Jehovista
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537511/bmid_jehovista-66313df9d8fac.jpg 4 23 23

Ota, dvacetiletý syn jednoho z vedoucích svědků Jehovových v Čechách, se vydává do Aše, aby posílil věřící v tamním sboru. Zpočátku ve své snaze zažívá úspěch – proniká do svérázného sborového prostředí, přesvědčuje jinověrce, toulá se příhraniční divočinou. Čím dál více ho však pronásledují potlačované pochybnosti a výčitky svědomí pramenící z toho, že před lety zavrhl svého nejlepšího kamaráda, který byl z organizace exkomunikován. Ocitá se na pokraji temnoty... Časosběrný román čerpající ze skutečných zážitků se odehrává na počátku 21. století.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jehovista. Přihlašte se a napište ho.

PoetickaM
19.08.2024 5 z 5

Znám mnoho Svědků, kteří od víry odpadli a proto jsem si chtěla knihu přečíst.Musím říct, že jsem se s nimi setkala již v osmdesátých letech jako člověk hledající v životě něco víc. Jako holka táty emigranta jsme se často potkávali při výsleších a hodně se jich ptala. Jenže mi to vše připadalo tak kruté a určitě jsem se nechtěla zbavit,,svobody,, Oni byli opravdu pevni a protože odmítali vojenskou službu,tak často místo vojny zavření. Když si vzpomenu na svého souseda a jeho pevnost a na naše rozhovory o víře... Kniha je pravdivá, i když se někomu může zdát naivní,ale tak to tam přesně chodilo... zkušenost je vlastně nepřenositelná. Po revoluci se tato sekta stala oficiální a mnoho lidí odešlo do jiných křesťanských církví. Takže kniha je velmi autentická a poznala jsem v ní i některé Jehovisty se kterými jsem se v Praze na Smíchově a na Kladně potkala

los
18.08.2024 1 z 5

(SPOILER) velké zklamání, několikrát jsem knihu málem odložil nudou - a měl jsem to bohužel udělat: když pominu začátečnické chyby "tvůrčího" psaní, naivní a nereálné zápletky s nevěrohodným, mnohdy kýčovitým vyústěním, čekal jsem něco jako zpověď odpadlíka od víry, proces - možná sebeobhajobný, dilema, konfrontaci názorů a axiomů, hledání a návraty atd., ovšem Ota Malý by mohl být stejně tak Jehovův svědek, jako třeba mormon nebo katolík, příběh vlastně není o ničem než o mladých lidech vychovaných v uzavřené skupině sekty s přísně organizovanou hierarchií a vlastními zákony, kteří dřív nebo později narazí na reálný svět a pokouší se s ním nějak vypořádat, část odpadne od rigidní doktríny a začne "užívat života", část se ještě více uzavře, aby se jí nezhroutil svět, jemuž doposud věřila;
to není nic nového - autoři (Ivan SObička + Vojtěch DOMlátil = fiktivní Martin SO-DOMa, že?) ve vyprávění sem tam obecně zmíní, že jsou ve víře SJ "určitá" kontroverzní dogmata, ale nepolemizují s nimi, neukážou, jak konkrétně pomocí víry řeší SJ sociální problémy v Aši či Litvínově (manžel mlátí ženu, aha, tak si sedneme v kuchyni a přečteme si společně něco z bible, a za týden už je to najednou zase dobrý - zázrak boží?), přitom mají tolik možností, aby věrouku do epizodních zápletek zapojili (třeba ve scénách Adama v nemocnici se přímo nabízejí rozpory ohledně krevní transfúze), chyba je ovšem podle jejich líčení vždy v jedinci (zejména ve starší generaci), nikoli v církevním učení...
a závěr? Ota se oženil se Štěpánkou bez lásky, jejich vztah a následné manželství prochází od počátku krizemi, a čtyřsetstránková bichle končí sentimentálním happyendem, že čekají dítě - jo, to je to nejrozumnější, co můžou manželé v krizi udělat - zaměstná to aspoň dost advokátů, soudců a úřednic na sociálce

attila1
20.06.2024 3 z 5

Určitě to nebylo smyslem knihy,ale můj názor na tuto víru se po přečtení nezměnil. I když jsem si to ve skrytu duše trochu přála.

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Jehovista v seznamech