Jezero přehled

Jezero
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537682/bmid_jezero-663425fd18bf8.jpg 4 1202 1202

Cenami ověnčený příběh chlapce, který se odhodlal potopit až na samé dno Rybářská vesnice někde na špinavém konci světa je místem, kde skomírají staré mýty a rodí se nové. Skrz hrubý nátěr socialistických pořádků stále ještě prosvítá bledá postava Ducha jezera, který vyhlíží další oběti. Kam zmizela Namiho matka? A co se stalo s otcem? Zůstala jen bába s dědkem a neznámý, nepřátelský svět za vyprahlým obzorem. A právě jemu se musí Nami vydat všanc, aby dospěl, aby pochopil, aby našel svůj vlastní hlas. Příběh hrdiny – chlapce, který musel ztratit úplně všechno, aby nalezl sám sebe. Příběh poničené krajiny, poraněných lidí a jezera plného jedů, na jehož dně se však přesto může skrývat naděje.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jezero. Přihlašte se a napište ho.

janbican
předevčírem 4 z 5

Na Jezero Bianky Bellové jsem narazil v časopisu Respekt, kde se umístilo na 2. příčce žebříčku nejlepších knih posledních 25 let. Jde o dílo s pochmurnou atmosférou, napsané úsporným jazykem, bez zbytečného balastu. Pokud je beznaděj, která čpí z každé stránky, vaším šálkem kávy, nebudete zklamáni. Přestože samotný příběh není nijak převratný, způsob vyprávění mi sedl. Někomu může vadit jistá vágnost (například ohledně zasazení děje), ale nepochybně jde o záměr, který má své opodstatnění.

jitka
21.11.2024

Mám urgentní dojem, že autorce by mohla pomoct četba Mých milých bratrů od Heleny Čapkové. Oba bratři pisatelce bohatě radí, jak vystavět větu, souvětí odstavec. Viz náčrtek zdi. Když se vrátím k próze Bellové. Formulace ze strany 28 "V den, kdy Nami na zrcadle najde první vous, odhodlaně ho oholí břitvou po dědovi a řízne se" je pro mě nudná lineární věta. Je to jako číst ČTK. / Úvodní synekdocha mě potěšila. O dalším si ještě povíme.

Hema
21.11.2024 5 z 5

Univerzální příběh. Text vytepaný jako socha. Takhle si představuju moderní současnou literaturu.
Bellová zde pojmenovává palčivé problémy doby bez přehnané popisnosti.

Žebříček nejprodávanějších eknih (duben)

04.05.2017

Nominace na Cenu Evropské unie za literaturu 2017

22.03.2017

Ocenění knihy (3)

2023 - EBRD Literature Prize (Překladová literatura)
2017 - Cena Evropské unie za literaturu
2017 - Magnesia Litera (Kniha roku)

Kniha Jezero v seznamech

v Přečtených1 626x