Jih proti severu (2) přehled

Jih proti severu (2)
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209726/bmid_jih-proti-severu-2-209726.jpg 5 753 753

Jih proti Severu série

< 2. díl >

Dramatický milostný příběh Scarlett O Harové a Rhetta Butlera vyšel poprvé 12. června 1936 a okamžitě se stal americkým i světovým bestsellerem. Dojímal i provokoval celé generace čtenářů a dodnes si udržuje přízeň širokého publika. Miliony lidí stále oslovuje filozofie víry a naděje v další den, jež pomáhá přežít těm, kteří přišli o všechno. V českém jazyce vždy vycházel tento román ve dvou svazcích. Nové vydání zavedenou tradici dodržuje.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Gone With the Wind, 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jih proti severu (2). Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (76)

tereza0319
19.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Dialog strýčka Petra a Scarlett o yankeeských ženách podává důkaz o nesmírné složitosti světa a patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy přečetla. Naštěstí jsem měla překlad Jarmily Fastrové, tam mě sice iritovalo neustálé oslovování „miláčku" mezi ženami, ale nějakého toho „tydlifidli" jsem byla naštěstí ušetřena. :-) Nebyla jsem úplně nadšená z prokreslování charakterů, Scarlett například je tvrdá a chytrá při svém obchodování dřívím, s každým byznysmenem si hravě poradí, ale když přijde na jednání s Rhettem, je z ní najednou pětiletý zlostný harant, a skočí mu na každý špek? Anebo ta Melanie, z toho jsem rostla. Dejme tomu, že se z nenápadné, nepříliš hezké ženy najednou stala hvězda Atlanty (ovšem ta scéna s hroby, to už bylo příliš), ale když je tak inteligentní, duchapřítomná a odvážná, že když dojde na lámání chleba, vždycky udělá to nejsprávnější, tak není schopna vidět, co má každý den před očima? Myslela jsem, že aspoň na té smrtelné posteli naznačí, že o tom ví, a má pochopení, ale prostě ne. Taky mě mrzelo Rhettovo vidění Ashleye, ke kterému na konci dospívá i Scarlett, takže si myslím, že je to názor samotné autorky. Nepřijde mi to správné, protože i Mitchell několikrát naznačuje, že Ashley a Rhett jsou dvě strany téže mince. Na světě je rozhodně potřeba obou takových povah, není jedna lepší a druhá horší, to je můj názor. Přes tyto výhrady si ta zpráva o člověku, jakou knížka podává, nezaslouží ani o jednu hvězdičku míň.

Lole
23.08.2023 4 z 5

Scarlett neuvěřitelně protivná hrdinka, ale ten konec tomu dodá lidskost. Vlastně mě překvapilo, že mi jí bylo i líto, i když si za svůj konec mohla sama nakonec. Kniha je skvělá, mnohem více sedí originální název než české Jih proti Severu. No myslím, že se budu z tohot ještě chvilku vzpamatovávat. :)


sajanka
21.07.2023 5 z 5

Můžu číst opakovaně.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021


Připravované knižní novinky (16. - 22. 2.)

15.02.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1937 - Pulitzerova cena (Beletrie)
1936 - National Book Award (Novel)


Kniha Jih proti severu (2) v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených1 111x
ve Čtenářské výzvě52x
v Doporučených117x
v Knihotéce574x
v Chystám se číst181x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech17x