Juh proti Severu. Diel II. přehled

Juh proti Severu. Diel II.
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338329/bmid_juh-proti-severu-diel-ii-QpQ-338329.jpg 5 745 745

Jih proti Severu série

< 2. díl >

V obsiahlom, dvojsväzkovom románe Juh proti Severu skoro by sa ani nemohlo hovoriť o jednej ústrednej postave, pretože autorka tak starostlivo a podrobne vykreslila každú jednotlivú osobu, zúčastnenú na románovom dejstvovaní, že čitateľ má dojem, že všetci sú všade okolo neho, že sa s nimi každodenne stretáva - s nimi žije. No jednako hrdinkou románu je Scarlett O'Harová, dcéra bohatého farmára úrodného Juhu. Toto rozmarné dievča, rozmaznávané blahobytom a vplyvom súčasných pomerov, prekonáva neskôr po vypuknutí vojny - ktorá bola najväčšia v dejinách Juhu proti Severu - najkrutejšie životné podmienky a hlboké duševné zvraty a komplexy: Mladistvá túžba po obdivovaní a ľúbostnom dvorení, neprekonateľná láska k otcovskej hrude a rodnému kraju, vlastenecké cítenie. Spleť duševných rozporov rozšírila ešte vášnivá vojna, ktorá priniesla Scarlett O'Harovej i fyzické útrapy a strádanie, čo však v nej len upevní živelnú túžbu po krajšom zajtrajšku a po bohatstve. V tomto smere Scarlett nepozná prekážok. I keď celý Juh sa nevie prispôsobiť novým demokratickým poriadkom víťazného Severu, Scarlett O'Harová napriek nenávistným rečiam celého mesta dosahuje svoj cieľ vydajom za nenávideného, i keď sympatického dobrodruha a veľkopašeráka zbraní a potravín za vojny - kapitána Butlera. Scarlett prežila stratu rodičov, prežila hroznú vojnu vo všetkých dôsledkoch, prežila pád a pokorenie Juhu, ale nevzdala sa. Dosiahla svoje. S kapitánom Butlerom stala sa neobmedzene bohatou. Bola však Scarlett šťastnou? Či možno slúčiť vlastenecký cit s bohatstvom nespravodlivo nadobudnutým? Či možno byť šťastným dvom ľuďom rovnakých explozívnych a panovačných pováh? To všetko uváži a odpovie si čitateľ po prečítaní tohto jedinečného románu láskave sám. (záložka knihy) 1. slovenské vydanie.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Bohumil Buocik
Originální název:

Gone With the Wind , 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Juh proti Severu. Diel II.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (75)

Lole
23.08.2023 4 z 5

Scarlett neuvěřitelně protivná hrdinka, ale ten konec tomu dodá lidskost. Vlastně mě překvapilo, že mi jí bylo i líto, i když si za svůj konec mohla sama nakonec. Kniha je skvělá, mnohem více sedí originální název než české Jih proti Severu. No myslím, že se budu z tohot ještě chvilku vzpamatovávat. :)

sajanka
21.07.2023 5 z 5

Můžu číst opakovaně.


Radimka
17.07.2023 5 z 5

Moje první seznámení s klasikou americký literatury. Určitě bych si to měla přečíst znovu, protože to, že si pamatuju jen, že je tam Scarlett a její "na to budu myslet až zítra", je určitě velká škoda.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021


Připravované knižní novinky (16. - 22. 2.)

15.02.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1937 - Pulitzerova cena (Beletrie)
1936 - National Book Award (Novel)


Kniha Juh proti Severu. Diel II. v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 097x
ve Čtenářské výzvě51x
v Doporučených116x
v Knihotéce567x
v Chystám se číst183x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech14x