Jizva přehled

Jizva
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512456/bmid_jizva-6406d9e61bbc7.png 4 491 491

Katarzyně je přes čtyřicet a za celý život nevytáhla paty z rodného Polska. Teď však má pro svou firmu otevřít novou pobočku v Ostravě. Od studenta Martina, kterého zaměstná jako tlumočníka, se dozví o tragické historii blízké vesnice Životice. Katarzyna dojde k názoru, že dávný nacistický masakr může mít spojitost s její devadesátiletou tchyní. Na vlastní pěst rozjede pátrání – netuší ale, že pro vztahy v její rodině to může mít osudové následky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Vyšehrad

Blizna, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jizva. Přihlašte se a napište ho.

Evaho73
předevčírem 3.5 z 5

Román prepája minulosť s prítomnosťou a snaží sa odkryť menej známu kapitolu z histórie česko-poľského pohraničia. Dej je rozdelený do dvoch časových línií, súčasnej a z obdobia vojny. Hoci autorka píše jednoducho a priamočiaro, čo uľahčuje čítanie, spracovanie príbehu je povrchné a postráda hlbšie emócie. Práve táto plytkosť výrazne znižuje celkový dojem. Napriek tomu knihe nemožno uprieť snahu pripomenúť zabudnuté udalosti a poukázať na dôležitosť historickej pamäti.

Len2očka
15.12.2024 4 z 5

Moc se mi tahle knížka líbila,četla se tak rychle až jsem si na konci říkala,proč nebyla detailnější,více obsáhlejší,prostě jsem se s ní nechtěla tak brzy rozloučit.

ma_Run_ka
16.09.2024 4 z 5

Román je zasazen opět do česko-polského pohraničí, do mého rodného kraje. Snad proto mi bylo vyprávění blízké, stejně jako kniha "Varhaník z mrtvé vesnice". Autorka odkrývá životní příběhy obyčejných lidí. Vyprávění je vedeno ve dvou časových liniích - v době druhé světové války (1944) a v současnosti. Otevírá tematiku česko-polských vztahů a do děje nenásilnou formou také vstupuje (polozapomenutá) životická tragédie.
V začátku se mi trošku pletly postavy, ale postupně mě vyprávění vtáhlo do děje. Ráda čtu i mezi řádky a zamýšlím se nad otázkami života. Je lehké někoho odsoudit na základě nepodložených vyprávění, je lehké člověku ublížit... a toto by si měli lidé často připomínat a nesoudit.

Knižní novinky (39. týden)

26.09.2021

Knižní novinky (38. týden)

19.09.2021

Kniha Jizva v seznamech