JLA: Liga spravedlnosti: Kniha první přehled
Grant Morrison , Mark Millar , Eddie Berganza
JLA: Liga spravedlnosti série
1. díl >
Nový řád světa. Největší superhrdinové světa se opět jednou spojili, aby vytvořili nejmocnější tým planety! A právě včas, protože z vesmíru přilétá na Zemi tajuplný tým zvaný Hyperklan – se slibem, že zachrání lidstvo před ním samotným. Podezřívaví členové JLA však vyslídí jejich skutečné záměry a kolosální bitva o planetu může začít! Kromě toho se do Ligy díky náboru dostane její nejneobvyklejší nový člen, horda vzbouřených andělů rozpoutá na Zemi válku a vrátí se jeden z nejstarších nepřátel Ligy… nebezpečnější než kdy předtím! V první souborné knize JLA na vás čeká mimořádně populární restart JLA z pera proslulého Granta Morrisona a v kresbě Howarda Portera a Johna Della. Svou troškou do mlýna přispěli i Mark Millar, Oscar Jimenez a další a předmluvu k tomuto vydání napsal Eddie Berganza, skupinový redaktor DC. Všemocní bohové, ochraňujte nás… Tak nějak to přinejmenším musí běžné lidské populaci ve vesmíru DC připadat. Panteon největších superhrdinů světa – Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman a Martian Manhunter – tvoří první obrannou linii Země před největšími hrozbami, kterým lidstvo čelí. Protože jsou to ty nejmocnější bytosti planety, představují sílu, se kterou se musí počítat – což ale nebrání tomu, aby na ně neustále neútočili mimozemští nájezdníci, vzbouření andělé nebo jejich nejnebezpečnější nepřátelé. Kritikou oceňovaný scenárista Grant Morrison (Final Crisis, All-Star Superman, Batman) otevírá v první knize JLA úplně novou kapitolu největšího superhrdinského týmu DC. Díky kresbě Howarda Portera (The Flash) a Johna Della (Birds of Prey) a s pomocí Marka Millara, Oscara Jimeneze a dalších nabízí tato kniha pořádnou dávku nonstop akce!... celý text
Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: 2012 , BB artOriginální název:
JLA: The Deluxe Edition: Volume 1, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize JLA: Liga spravedlnosti: Kniha první. Přihlašte se a napište ho.
Strašné. Jeden z najkomplikovanejších mainstreamových komiksových scenáristov uvádza... ďalší komiks o JLA, ktorý ma nedokázal presvedčiť o tom, že je to geniálne zoskupenie. Jasné, dať dokopy Supermana, Batmana, či Wonder Woman, to samozrejme proste JE tím snov. Problém je v tom, že takúto bandu megasuperextrémnesilných osobností logicky musíte postaviť proti megalomanskému súperovi. Ideálne takému, ktorý má k dispozícii nevídané sci-fi technológie, nekonečné apokalyptické možnosti, chce zničiť najlepšie nie len nejakú trápnu Zem (a samozrejme jej alternatívy), ale rovno celý vesmír a samozrejme disponuje státisícovou armádou. Alebo nie? Nuž... ani nie. Komiks JLA: Svoboda a spravedlnost jedinečne ukázal, aké geniálne je postaviť superhrdinov proti neviditeľnému nepriateľovi v podobe mikróbov (!). Samozrejme, toto nemôže zopakovať každý komiks o JLA. A tak Morrison siahol po hore spomínaných veciach. Takže je to nikdy nekončiaca nonstop akčná gigantická jazda, ktorá pravdaže začne paradoxne čoskoro nudiť, pretože akcia strieda akciu a je to jednoducho príliš monotónne na to, aby to mohlo vydržať 256 strán. No a samozrejme toto je len jedna z dvoch kníh. Tu sa ale musím pristaviť a ,musím podotknúť, že obe knihy obsahujú ak som to dobre rátal 20 zošitov. Ak by to BB/art vydal v tenších albumoch (dajme tomu 5 zošitov v jednom), nebolo by to ono. Možno by to dokonca bolo zlé. Ale takto pokope, naakumulované do dvojice masívnych, hrubých kníh, to pôsobí lepším, ako keby ucelenejším dojmom. Bez debaty je krásna, hoc „len“ mainstreamová kresba Howarda Portera (All Star Western) a Oscara Jimeneza (Aquaman). Je to ale ukážková, perfektná „iba“ mainstreamová kresba. Masívna, veľkolepá a pritom paradoxne s citom pre detail (schválne, všimli ste si, aké filmy má v zbierke Manhunter?). Masívne vydanie od BB/artu poteší (temer 300 strán, tvrdá väzba s prebalom, lacetka, bonusy), ale je to také... krásne, ale prázdne. Čo sa scenáru týka, na prvý raz to bolo fakt zlé, nebavilo ma to, ani ma to nezaujímalo. Keďže ale každý komiks čítam, dva razy, urobil som to aj tu. Pravdupovediac ma pri repríze zaskočilo, že to bolo ešte mizernejšie, než na prvý raz. Takže 2* a ozaj sa neteším na dvojku, doklepnem ju vyložene z povinnosti.
Kniha JLA: Liga spravedlnosti: Kniha první v seznamech
Už jsem psal jinde že takový scénarista Scott Snyder je megaloman. Tuto knihu ovšem napsal Grant Morrison, který dává megalomanstvý úplně jinou úroveň. Jeho příběhy jsou jak ze zlaté éry komixů a začátcích tohoto média. Tam kde Scott Snyder u Batmana využívá hranice komixu a toho co se dá ještě považovat za snesitelný dějový epický epos. Který ovšem nakonec dává smysl. Grant Morrison alespoň v této knize JLA popustil uzdu své fantazii tak moc jak to jen jde. A je to vážně šílená jízda. Padouši tak ultimátně neporazitelní, zlý a devastující. Zápletky plné šílených sci-fi postav.. mne tenhle styl prostě už nesedne. Radši komornější a méně za vlasy přitažené příběhy, než tyto epické cosi. Není to špatné, jen to holt není pro každého. A to se považuji za fanouška komiksů.