Jméno růže přehled

Jméno růže
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197176/bmid_jmeno-ruze-n15-197176.jpg 4 3893 3893

Na sklonku života vzpomíná mnich Adso na události, jichž byl svědkem, když v roce 1322 pobýval se svým mistrem, učeným františkánem Vilémem z Baskervillu, v jistém severoitalském opatství. Mělo zde dojít k jednání mezi stranou císařskou a papežskou, ale klid kláštera narušila série záhadných vražd. Tak začíná proslulý román Umberta Eca Jméno růže, který nyní vychází v doplněné verzi. Lze jej číst jako detektivku nebo jako historické vyprávění, Eco se však inspiruje i románem gotickým či iniciačním. Pátrání po neznámém vrahovi, vrcholící v bludišti klášterní knihovny, je pro autora navíc záminkou, aby podal neobyčejně plastický obraz evropského středověku, vztahem křesťanského intelektuála k nekřesťanské učenosti počínaje a kacířskými učeními a inkviziční praxí konče.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo

Il nome della rosa, 1980

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jméno růže. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
04.12.2024 4.5 z 5

Kniha Jméno růže je nejslavnějším románem italského filosofa a romanopisce Umberta Eca. Sean Connery ve filmu je také skvělý. Jméno růže je sázka na jistotu.

kouba.kubikula
24.11.2024 5 z 5

Nejčtenější román pana Umberta Eca je mnohovrstevnatý a každý zaujatý čtenář si najde to své.

Mně připadal nejpřitažlivější pohled na svět a život františkána Viléma z Baskervillu. Ačkoliv obklopen tmářstvím, nezpochybnitelnými dogmaty a pronásledovateli kacířů, zkoumal Vilém fakta svým vlastním rozumem z mnoha úhlů a vytvářel si hypotézy, které většinou nenesly punc zbožné úcty k domnělým autoritám. I když měl Vilém svůj morální řád, dokázal se vžít do myšlenkových pochodů "kacířských" myslí a viděl člověka, jako chybujícího jednotlivce s jeho vlastními tužbami a motivy. Připadalo mi místy až zázračné, že tento svobodomyslný a humánní jedinec se nestal přímým terčem inkvizičních tendencí té doby. Vilém byl dostatečně rozumný, aby tyto tendence vytušil a vyhnul se nikam nevedoucí přímé konfrontaci. To je přístup z dnešního pohledu zavrženíhodný, ovšem ve Vilémově době život zachraňující.

Krásný příběh pro mě především jeho otevřeností a opozicí vůči tmářství a samozvaným autoritám.

Dédečko75
21.11.2024 5 z 5

Moc dobré, moc náročné je hodně latiny, ale lepší než film

Umberto Eco přepsal Jméno růže

05.03.2014

Knižní novinky (3. - 9. 3.)

01.03.2014

„Je-li pravý nepřítel příliš silný, je třeba najít si slabšího.“

„Kolik myslí zkažených, jako je tvoje, by však z této knihy vytěžilo extrémní závěr, že ve smíchu spočívá dokonalost člověka! Smích zbaví na chvíli sedláka strachu. Zákon však nabývá platnosti pomocí strachu, jehož pravé jméno je bohabojnost.“

Ocenění knihy (1)

1981 - Premio Strega