Julius a Albert přehled
Miroslav Horníček
Nejrozsáhlejší próza Miroslava Horníčka vypráví formou humoristického románu o tom, jak a proč došlo k tomu, že se nenápadný staromládenecký knihovník Julius z Levého Brodu na prahu padesátky stotožnil se slavným francouzkým spisovatelem Albertem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Julius a Albert. Přihlašte se a napište ho.
Podivná kniha. Začíná velmi slibně a člověk pořád čeká, co přijde. A ono nepřichází nic, nebo spíš, nic co by čekal. Jen je to pitomější a pitomější. Zhruba v polovině jsem měl chuť knihu definitivně odložit, protože mi její děj připadal nejen krajně nepravděpodobný ale navíc bez jakéhokoli smyslu a pointy. Ovšem vytrval jsem a dobře udělal. Nakonec to jakýsi nadhled a vtip bezpochyby má. Žádná velká sláva to ale taky není. V podstatě by to byla milá povídka o stárnoucím podivínovi, kdyby nebyla nepochopitelně natažená na rozsah celé (byť útlé) knihy. Kdyby se to seškrtalo a mělo to nějakých patnáct nebo dvacet stránek, bylo by to bezpochyby vtipné, pohotové a chytré. Horníček byl zjevně mistr malých forem a ty rozsáhlejší mu příliš nešly... Celkový dojem: 66%
Velké zklamání. Knihu jsem odložil asi po padesáti stranách. Zdálo se mi, že tam není žádný děj, hrdina nesympatický a všechno tak nějak utahané.
Knižní novinky (29.1. - 11.2.)
29.01.2018
Kniha Julius a Albert v seznamech
1966 | Dobře utajené housle |
1971 | Listy z Provence |
1980 | Jak hledat slunce |
1989 | Julius a Albert |
1984 | Dobře utajené housle / Jablko je vinno |
Čekal jsem, čekal, jestli se ta kniha rozjede, a pár náznaků tam bylo, ale pak to zase usnulo. Buď jsem nepochopil nějakou skrytou hloubku, nebo tam žádná nebyla, ale dost jsem se nudil.