Kameny, smutky, sny přehled
Osip Mandelštam (p)
Výbor z díla Osipa Mandelštama. Náklad byl zničen.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kameny, smutky, sny. Přihlašte se a napište ho.
Pokud by se někdo divil, jaktože je tady kniha, jejíž náklad byl zničen: náklad knihy Kameny smutky sny byl skutečně počátkem normalizace zničen. Ale jednou ve vinárně mému vzácnému příteli K. vyprávěl Václav Daněk, který se spolu s Janem Zábranou na svazku překladatelsky podílel, že pár kusů knih z nákladu se podařilo několika nadšencům zachránit. Takže pokud ji někde uvidíte, jedná se o opravdový unikát.
Kniha Kameny, smutky, sny v seznamech
1976 | Pieseň lásky |
1985 | Ústa slunce |
1970 | Kameny, smutky, sny |
2003 | Hliněný život |
1992 | Prózy |
Zkrátka jeden z nejlepších básníků. Bohužel, jsme odkázáni na překlad, a protože básně jsou těžké, je velmi obtížné proniknout do Mandelštama plně. Jeho básně ze 30. let jsou nesmírně silně, reflektují blízkost tušené smrti a osahávají doslova každý kámen a molekulu vzduchu. Skvělá kniha, škoda, že náklad byl zničen. Takto celistvě není Mandelštamovo dílo v žádné jiné edici. A to měli překladatelé k dispozici jen ta vydání básní, která se v 60. letech podařilo propašovat do časopisů v Arménii a Kazachstánu. Obdivuhodné ediční dílo!