Kapka Ája přehled
Alena Mornštajnová
Jedna za všechny. A všechny za vodu v obecném zájmu. Každé kapce vody jednou skončí sladká léta holčičího nicnedělání a pozná to i Ája, odteď školou povinná. V malotřídce slečny učitelky Vlnky má coby čerstvá prvňačka co dělat, aby zvládla učivo všech předmětů: jak těch tělocvičných pro lepší kondici, tak základy přeměňování v jiná skupenství nebo třeba vodopis. Vědomosti z ní sice místy lezou jako rak z potoka, jenže nikdo učený z nebe ani do Nebeského rybníka nespadl. To je totiž rybník tuze výjimečný! Jenom kdyby Áju pořád neotravovala starší spolukapka Dája, nafoukaná až hrůza. Potměšilý koloběh vody naštěstí jejich sváry rozpustí, když obě školačky prožene úpravnou vody, vodojemem, potrubím, dokonce i kanalizací a čističkou. Poetická pohádka nejčtenější české prozaičky současnosti připomíná, že se jeden od druhého lišíme – taky proto se nad námi klene zářivá duha. A že svoboda každého obnáší i odpovědnost za celek.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kapka Ája. Přihlašte se a napište ho.
Krásná kniha pro děti s ponaučením o koloběhu vody. Četla jsem svému druháčkovi, dle mého názoru ideální věk pro tuto knihu. Všemu porozuměl, leccos znal, něco se přiučil, ocenil i pěkné ilustrace. Kromě informací o vodě nám příběh předkládá i složitosti vztahů mezi spolužáky. Ani chvilku jsme se nenudili a již se moc těším na další dvě nové dětské knihy od naší skvělé autorky , které k nám domů brzy doputují.
Nesedí mi nálepka věku 5+, doporučil bych spíše dětem 2. třída a dál. Ať si to počtou samy, protože číst knihu předškolnímu dítěti nemá takový efekt už jenom kvůli různým vysvětlivkám okolo, ztrácí se pak niť. Navíc je text trochu náročný (ačkoliv děti mají větší fantazii, než bychom někdy čekali) a málo pohádkový. Povedené, ale cílovka je jiná. Synovec (6 let) se celkem nudil, ačkoliv je jinak vděčný objekt. A já vlastně tak trochu taky.
Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)
15.05.2022
Kniha Kapka Ája v seznamech
Pěkně napsané pro děti..jednoduché a poučné nejen o vodě a jejím koloběhu, ale i o přátelství