Kdo vládne světu? přehled

Kdo vládne světu?
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452337/bmid_kdo-vladne-svetu-Mwf-452337.png 4 27 27

Nejnovější kniha intelektuála, filozofa a aktivisty Noama Chomského přináší důkladnou kritickou analýzu současné mezinárodní situace. Autor zkoumá způsob, jakým Spojené státy – navzdory vzestupu Evropy a Asie – stále určují podmínky globálního diskurzu. Světová politická a finanční elita dnes vládne bez omezení demokratickými mechanismy. Vzhledem k tomu, že klimatická změna a šíření jaderných zbraní stále více ohrožují naše přežití, jsou kritické a nesmlouvavé hlasy, jako je hlas Noama Chomského, stále potřebnější. Tvrdě a jasně vyargumentovaná kniha je nepostradatelným průvodcem pro pochopení klíčových střetů a nebezpečí naší doby.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo vládne světu?. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (8)

LordByron
07.08.2024 5 z 5

Najlepšia vec čo som od Chomského čítal a jedna z najlepších ak nie najlepšia kritiky velmocenskej americkej politiky.

Bedřich63
31.12.2023 2 z 5

Zdá se vám, že je na naší planetě Zemi krásně a vše je v pořádku? Chcete mít tento názor ještě pár měsíců nebo let?
Pak nečtěte tuto knihu.
Ta vás v klidu a pohodě nenechá.
Kdo ale má už základní přehled, jak to ve světě vlastně chodí a podle jakých not se ta mýdlová opera lidem předkládá, tak tady je možné najít i docela podrobný popis.
Na světě je podle různých zdrojů asi 196 států. https://www.geograf.in/cs/table.php
USA ve většině z nich zanechaly stopy ve formě teroru, vražd, násilných akcí, převratů, loutkových vlád, vykořisťování, drancování přírodních zdrojů a mnoha dalších nelegitimních kroků.
https://www.pozitivnisvet.cz/seznam-vsech-americkych-valecnych-zlocinu/
V desítkách zemí mají své vojenské základny, které jsou nástrojem vynucení jejich politiky světového hegemona.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-armada-zakladna-polsko-irak-papua.A190214_164938_zahranicni_luka
Kniha obsahuje zajímavá fakta, ale autor něco opakuje i 5x. To snižuje hodnotu knihy.
Také vnímám, že nadržuje Demokratům a že je významně ovlivněn vlivem klimatických změn na život na Zemi.
V souvislosti s nadpisem knihy jsem si myslel, že záběr bude trochu širší, i vzhledem k renomé autora, ale nakonec se vše točilo jen kolem USA a Izraele.....
Takže pro mě zklamání, čekal jsem více. Ale na druhou stranu pro mnohé čtenáře to může být velké překvapení, jak se vlastně odvíjí světová politika a jak mocní ovlivňují dějiny.
No tedy mocní.... O nich se vlastě autor nezmínil a tam tedy vidím velký dluh této knihy, která se jmenuje "Kdo vládne světu?"


Chajda69
15.08.2022 3 z 5

Zajímalo by mě, jestli je na světě někdo, kdo nesnáší svojí zemi víc, než Noam Chomsky. Nenechává na Spojených státech, stejně jako na Izraeli, nit suchou. V celé knize jsem nicméně narážel na jedno velké ALE. Naprosto chápu kritiku, kterou Chomsky vrstvil na jednotlivé akce, operace a politická rozhodnutí, jenže mi tam chybělo B, a to, jak by to tedy bylo z jeho pohledu správně. Kritika se totiž často může jevit dost lacinou, pokud není konstruktivní. Jak tedy, Noame, má Izrael nakládat s tím, že získal suverenitu a den po jejím vyhlášením se ho arabské státy pokusily vymazat ze zemského povrchu? Opravdu je všechno výlučně chyba Izraele, který je tím jediným agresorem v rámci oblasti? Nemají Palestinci alespoň malý díl viny na současném stavu? Také v otázce ruské agrese na Krymu - opravdu je to chyba jen Spojených států a NATO, že Rusko provedlo invazi na Krym? Co takhle umožnit suverénním státům činit suverénní politická rozhodnutí? Třeba v tomhle ohledu mi Chomského názory přišly opravdu velmi vyhraněné, a to s extrémně plytkou argumentací.

Trochu mi vadila repetitivnost knihy, o ústním slíbu představitelů NATO Gorbačovovi stran rozšíření jsem si mohl přečíst dobře šestkrát, o izraelském odmítnutí mírových rozhovorů s Palestinci snad ještě víckrát, a o blažené nevinnosti islamistického režimu v Íránu a zhůvěřilosti předchozího šáhova režimu nesčetněkrát.

Poslední problém který jsem s knihou měl, je ten, že jsem nedokázal posoudit důvěryhodnost citovaných zdrojů, ale to není ani v nejmenším chybou knihy nebo autora, ale tím, že se nedostatečně orientuji v těchto pramenech. Ve spoustě případů jde Chomsky napřímo proti proudu a když nevím, jestli se můžu opravdu spolehnout na to, co cituje, je tím pro mě jeho přesvědčovací schopnost silně oslabena. Ono totiž napsat a ve Spojených státech vydat knihu, kde budu odkazovat na MUDr. Šmuclera a jeho názory na covid, nebo na prof. Ing. Václava Klause a jeho názory na klimatickou změnu, bude to vypadat podloženě. Jenže když znáte kontext...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kdo vládne světu? v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x