Kdopak se baví přehled
Liou Čen-jün
„Mladší sestra“ románu Manžela jsem nezabila má tentokrát čtyři hlavní postavy: mladou vesnickou ženu, díky níž nahlédneme do světa prostituce, vysokého komunistického funkcionáře, který to dotáhne až na guvernéra provincie, okresního ředitele Pozemních staveb, státního úřadu výstavby silnic a mostů, a postavu nepříliš uvědomělého zástupce ředitele Úřadu ochrany životního prostředí. Postavy se vzájemně neznají, nejsou ze stejného kraje ani ze stejné společenské vrstvy, příběh každého je ale od začátku do konce jeden absurdnější než druhý. Trestná činnost, ať prostituce různých forem, vydírání nebo korupce různých druhů, vyplouvá na povrch v podobě šokujícího skandálu, který je třeba zamést pod koberec. Nikdo se nerozpakuje sáhnout k nelegálnímu řešení situace, a když něco vyjde na povrch, jde jen o to vyklouznout co nejlaciněji, přičemž nikdo nikdy neví, do čeho dalšího se zrovna zaplétá…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdopak se baví. Přihlašte se a napište ho.
Výborný a notně ironický román ze současné Číny. Skvěle vystižené prostředí těch nejobyčejnějších v kontrastu se světem vysokých úředníků a jejich libůstek. V Číně si svou pozicí nemůže být jistý nikdo a nikdy. Je zajímavé sledovat ten vztahový vír, který nakonec semele všechny postavy. Hodně mi to připomnělo Slivoň ve zlaté váze. Zatím asi nejvíc ze všech těch současných čínských autorů přeložených do češtiny je Liou nejblíže hloubce a tradici klasického čínského románu, především tedy Slivoně. Zároveň má ale autor i cit pro absurditu toho vezdejšího pinožení. Doporučuji.
Nějak mi ten autor nesednul, je to až místy neuvěritelná fraška o korupci, kuplířství atd..je to opravdu obrázek Číny?...nevím..není to moc čtivé pro nás Evropany odkojené stanardní románovou formou..strašně moc jmen a úředních rolí..líbí se mi ale jak ve všech románech se pije, dokud nepadneš :)
Knižní novinky (38. týden)
16.09.2019
Kniha Kdopak se baví v seznamech
2016 | Manžela jsem nezabila |
2017 | Kuchař, chmaták a realitní magnát |
2019 | Kdopak se baví |
Svět korupce, prostituce, vydírání, skandálů. To vše v Číně, v zemi, kde nad mnohými činy zůstává rozum stát.
Povídková kniha, kdy se všechny postavy a příběhy na závěr protnou a pospojují v ucelený příběh. Některé z nich mě bavily více, jiné méně. U něčeho jsem se zasmála, jindy jsem se nudila.
Před časem jsem četla autorovu knihu Manžela jsem nezabila a musím říct, že jsem při čtení měla úplně stejné pocity. Tím, že se příběh odehrává v Číně, je tu hodně politiky a celkově čínské nátury, bylo to pro mě tak vzdálené, až jsem to místy nechápala. Tuhle knihu (a potažmo i ostatní knihy autora) si užijí více ti, kteří vědí, jak to v Číně skutečně chodí.
Navíc tu pro mě bylo moc jmen (která mi přišla stejná), moc provincií, okresů, úředníků…. No prostě všeho čínského tu bylo moc a já to jednoduše nepobrala.
Autor však rozhodně nepíše špatně, ty pasáže, které mě bavily (většinou o prostých venkovských lidech), tak byly skvěle napsané a já se u nich i pobavila.