Kdybych zemřel přehled

Kdybych zemřel
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18863/kdybych-zemrel-18863.jpg 4 52 52

Dějištěm románu je severočeský Litvínov. Sledujeme příběh úspěšného architekta, který žije v 35 letech ve vážnosti a dostatku a přece ho život v poklidu malého města deprimuje. Co je tedy pravou příčinou jeho rozhodnutí opustit výborně situovanou rodinu a odejít do Prahy? Proč se vrhá do dobrodružství s mladou dívkou. Je to příběh o hledání smyslu života, i když jede o hledání ubirající se mylným směrem.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdybych zemřel. Přihlašte se a napište ho.

StrYke
28.12.2024 5 z 5

Díky Čtenářské výzvě jsem sáhl po tomto ne příliš známém retro románu, který je protkán melancholií a životními útrapami. Většina místních uživatelů v komentářích píše, že hlavní hrdina je padouch, resp. "lhář, intrikář a sobec". Je sice pravdou, že Přemek není prototypem klasické kladné postavy, ale ani bych ho neviděl tak moc černě. Je to ztracený člověk v krizi středního věku, který neví, co se svým životem a snaží se všemožně vybruslit z nesprávných životních rozhodnutí. A ne vždy zcela šťastně. Takových lidí je kolem nás velké množství, jen jim nevidíme do hlavy jako v této knize a proto o nich tolik nevíme. A ne nutně musí jít o zlé lidi...

Aleh
14.11.2024 4 z 5

Vrátila jsem se k románu Kdybych zemřel. Román o hledání smyslu života. Téma, které je aktuální stále. A tak se čtenář mimo jiné dozví, že někdy nemusí úpěnlivě smysl života hledat. Někdy stačí chopit se příležitosti, neubližovat lidem kolem sebe a zároveň i sám sobě, využít toho, co mu život kolem něho nabízí a prostě žít. Nebo by se nám taky mohlo stát, že se budeme stále za něčím pachtit a život nám zatím proteče mezi prsty. Určitě to čtenáře donutí zamyslet se sám nad sebou a nad svým životem.

lenyleny
09.09.2024 5 z 5

Poprvé jsem knihu přečetla v roce 1984 a to je již 40 let a nyní jsem zjistila , že si skoro vůbec nic nevybavuji, jen to, že se děj odehrává na severu Čech. A tak jsem si ji na základě čtenářské výzvy přečetla znovu.
Přemek je vlastně egoista, který ubližuje nejen druhým okolo sebe, ale hlavně sám sobě. Ale to si vlastně nechce připustit. Takových lidí je okolo nás velmi mnoho, bohužel.

Jsem šťastná. Absolutně šťastná. Tak šťastná, že bych mohla umřít. Usnula. Je podivné, že vrchol ženského štěstí bezezbytku naplňuje představu o životě. Uzavírá jej dalším prožitkům. Vzdává se. Už jen klid a smrt. Jak působí okamžik silného štěstí na muže? Je to jen pobídka k ještě vyšším ziskům štěstí, upozornění na jeho racionální využití. pro ženy konec cesty, pro muže výchozí bod.

Kniha Kdybych zemřel v seznamech

v Mé knihovně59x