Kdysi přehled

Kdysi
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461859/bmid_kdysi-kKl-461859.jpeg 5 517 517

Felix a Zelda série

1. díl >

Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější. Gleitzmana k napsání příběhu inspiroval osud Janusze Korczaka, polského židovského lékaře a autora knih pro děti, který zasvětil svůj život péči o mladé lidi. Po mnoho let pomáhal ve Varšavě vést sirotčinec pro dvě stovky židovských dětí. Když německé úřady počátkem srpna 1942 nařídily transport dětí do vyhlazovacího tábora Treblinka, Korczak se rozhodl, že půjde s nimi, přestože nemusel. V Treblince byli všichni zavražděni v plynových komorách. Napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději, inspirovaná skutečným příběhem. V tradici bestsellerů Chlapec v pruhovaném pyžamu a Zlodějka knih. Morris Gleitzman patří vedle Markuse Zusaka k nejčastěji překládaným a nejvíce oceňovaným australským autorům.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: ekniha , Argo

Once, 2006

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdysi. Přihlašte se a napište ho.

Dudasek28
24.02.2025 2 z 5

Knihu jsem četla jenom kvůli soutěži.
A co říct? Asi to že mě to vůbec nebavilo (témata válek a obzvlášť druhé světové ráda nemám takže se takovýmto knihám co nejvíce vyhýbám) ale tohle bylo úmorné! Kniha je vyprávěná z pohledu 9 letého Felixe... Což je právě ten problém kniha je doopravdy psaná slohem 9 letého dítěte takže se nedočkáme žádných hlubokých myšlenek pořádných myšlenkových pochodů. Jediné co mě bavilo bylo asi posledních 20 stran které dokážou nalákat na další díl. Ale já pokračovat teda nebudu.

ValiPages
20.12.2024 3.5 z 5

,,Copak to nechápeš?"

O knížce jsem věděla už dlouho, ale konečně, když jsme ji měli v povinné školní četbě, jsem se odhodlala a přečetla si ji. No, bylo to úplně něco jiného, než jsem zvyklá číst, ale rozhodla jsem se, že začnu číst válečných románů víc. Název Kdysi byl geniální. A jak tím začínala každá kapitola?
Nemám co k tomu dodat.
Celkově se mi knížka moc líbila, ale tím, že to bylo psané více pro mladší děti, jsem s tím měla chvíli problém, hlavně s devítiletým Felixem. Chápu, že je to právě kvůli tomu, že je to z jeho pohledu, ale fakt jsem si chvílemi trhala vlasy, když jsem tam četla, jak po něm střílí, a on jim mává, že se mu nic nestalo, aby se nebáli. Nebo když nacisté pálili knihy, a on si myslel, že organizují knihovnu a ty, které se tam už nevejdou, pálí, aby si zatopili. Ale pak jsem si na to už zvykla a i Felix všechno pochopil. Nakonec jsem to přečetla za dva večery. Na druhou stranu mě Felix pořád překvapoval, jak byl tak moc odvážný, když bylo třeba.
Zelda byla hrozně roztomilá a vtipná. Dost se divím, že Felixe nedohnala k šílenství, protože to její „Copak to nechápeš?“ bylo dokonalé a zároveň nevhodné za každé situace. Celkově to bylo dost smutné, ale moc hezké. A ten konec? Ten byl fakt napínavý a skončil v tu nejhorší chvíli. Asi si časem přečtu i ostatní díly. Ale co jsem tak slyšela, má být ten druhý díl ještě smutnější…
Myslím si, že je to moc hezky napsaný příběh pro menší děti, aby všechno pochopily v něžnějším podání.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli moji recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl moji recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

Květi62
05.12.2024 5 z 5

Knížku jsem si půjčila od svého 11-ti letého vnuka, který právě četl již 3.díl série. Děj se odehrává v Polsku v době 2.světové války. Židovského chlapce jeho rodiče ukryjí v katolickém sirotčinci, aby ho zachránili. Po necelých čtyřech letech Felix uteče, aby našel rodiče a varoval je. Spolu s devítiletým Felixem, který příběh vypráví, a který si různé situace vysvětluje po svém /ale mi dospělí víme, co strašného se děje/, procházíme těžkým obdobím války. Velmi silný příběh. Doporučuji.

Kdysi - napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději

12.09.2016

Ocenění knihy (1)

2017 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro děti)

Kniha Kdysi v seznamech

v Mé knihovně244x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)