Kletba vítězů přehled
Marie Rutkoski
Kletba vítězů série
1. díl >
Některá vítězství stojí víc, než jen velký balík peněz... Jako dcera mocného valoriánského generála si Kestrel užívá bezstarostného života. Její osmnácté narozeniny se ale blíží a ji čeká zásadní rozhodnutí: buď se přidá k armádě, nebo se vdá. Když jednoho dne míjí na trhu místo, kde právě probíhá prodej otroků, upoutá její pozornost mladík hrdě vzdorující ponížení, kterému je vystaven. Kestrel se impulzivně pustí do dražby a vyhraje. Vítězstvím však na sebe přivolá kletbu, jejíž následky ji budou stát mnoho. Zakázané přátelství, které mezi nimi záhy vznikne, se stane nebezpečným nejen pro ně, ale i pro celou zemi. Kestrel – představitelka silného národa dobyvatelů a válečníků, a Arin – otrok z pokořeného národa Herranů, se totiž stanou důležitými figurkami ve vysoké politické hře plné intrik, tajemství a zrady... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2018 , Fragment (ČR)Originální název:
The Winner's Curse, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kletba vítězů. Přihlašte se a napište ho.
70% - Příběh Arina a Kestrel - zotročeného Herrana a valoriánské generálské dcerky, která ho z náhlého popudu vydraží a přivede do tatínkova sídla, čehož Arin okamžitě využije k osnování plánů na vzbouření proti utlačitelům...
Autorka v závěru píše, že se inspirovala antickou historií, a to jsem tam opravdu cítila - ty motivy Spartakova povstání, zotročeného Řecka, honosné římské říše na zdánlivě nedobytném poloostrově, kterou napadnou barbaři skrz horský průsmyk... Tyhle motivy nebyly špatné, stejně jako ten rozměr vojenských a politických, ostatně i lidských intrik. Nečetlo se to špatně, bylo to trochu něco jiného než klasická středověká fantasy, ale bohužel úplně pod kůži se mi autorka nedostala. Kestrel i Arinovi to pálí, potýkají se s rodícími se city mezi sebou a na druhé straně potřebou podpořit svůj lid, což je všechno fajn, ale ten styl psaní mi přišel takový nevyvážený - povětšinou autorka nechala Kestrel bloumat tatínkovým sídlem a hrát na klavír a pak se strašně rychle seběhla nějaká akce a došlo k dalšímu útlumu. Často navíc nastavení pravidel mezi postavami nedávalo moc smysl - Arin byl sice utlačovaný otrok, ale v podstatě si dělal a říkal, co chtěl, Kestrel by asi nikdo nebránil, kdyby za něj položila život - no nevím.
Ale ten motiv "kletby vítězů", kdy každý vítěz automaticky prohraje, neboť zaplatil za předmět své touhy větší cenu, než jakou to podle mínění ostatních nejspíš mělo, ten je zajímavý.
Uvažovali jste někdy, co znamená kletba vítězů? Pokud vás stejně jako mě napadlo, že půjde o zlé kouzlo či neštěstí, které postihne ty, kdo vyhrají v nějakém zápase nebo hře, pak vás autorka vyvede z omylu hned na začátku knihy.
… „A taky bych řekla, že jste si řádně provětrala měšec,“ uchechtla se žena se špičatou bradou. „Zdá se, že tu někoho sužuje kletba vítězů.“
„Co tím myslíte?“ otočila se na ni Kestrel.
„Vy asi nechodíte na dražby příliš často, že? Podala jste sice nejvyšší nabídku a v dražbě zvítězila, ale vyšlo vás to velice draho. To je kletba vítězů.“ …
Musím se přiznat, že mě toto vysvětlení mile překvapilo. Ač mám nadpřirozeno a kouzla v YA literatuře většinou ráda, někdy je jich tolik, že si od nich člověk rád odpočine a přečte si knihu, kde magie neprýští na každé stránce a kde je pozornost soustředěna na reálné skutečnosti.
Autorka Marie Rutkoski nás ve svém díle zavede do světa podobajícímu se našemu starověku. Je tu vládnoucí národ, jenž žije na úkor jiného, žijícího v otroctví. Samotný příběh se točí kolem dívky z nadřazeného národa, která se jednoho dne ocitne na dražbě a z nějakého důvodu – kterým si není jistá ani ona sama – koupí vzdorovitého otroka. Právě tento čin je jako zatahání za uvolněnou nit, jež rozplete plátno každodenního života obyvatel celé země...
Můžu s klidným srdcem říct, že jsem si četbu užila. Příběh je propracovaný, čtivý a napínavý. Autorka nutí čtenáře přemýšlet a téměř na každé stránce se setkáte s myšlenkami, které stejně jako název knihy nejsou zcela jednoznačné.
Velmi oceňuji poselství rezonující celým příběhem a sice, že "zlo plodí zlo" a pomsta vám nemůže přinést klid či uspokojení (krom toho ani nic nevyřeší - naopak je jako prohnilé semeno, ze kterého vyklíčí další touha po odplatě).
Kletbu vítězů bych doporučila všem, kdo se nebojí přemýšlet, hledat skryté významy a koho láká napětí od první stránky až po tu poslední.
Knižní novinky (10. - 23. září)
10.09.2018
Kniha Kletba vítězů v seznamech
přátelství mořeplavba láska romantika veřejné dražby otroci
Tak tohle byla extrémní nuda! Knížku jsem sehnala v knihovně za 10 kč a myslela jsem, že to bude nějaké fantasy. No, tak nebylo. Asi by mi to ani tak nevadilo, kdyby se to dalo aspoň číst. V knížce bylo dost překlepů, děj byl utahaný a nezáživný. Kastrel měla být chytrá a strategická, což nebyla. Otrokářství fungovalo tak, že si otroci můžou dělat co chtějí a chodit kam chtějí, stačí aby ukázali prsten svého pána. Tady mě hned napadlo... co kdyby ho ukradli? Jak se to zjistí? Asi nijak, vzhledem k tomu, že to stejně nikdo nekontroluje. Všechny postavy jsou takové nečitelné a nijaké, bylo mi fuk, když se s nimi něco stalo. Nebavilo mě, když se tam probírali válečné a politické strategie a často se mi stávalo, že jsem jen klouzala očima po textu a pak zjistila, že stejně nevím, co čtu. Do dalších dílů se rozhodně pouštět nebudu a za sebe nedoporučuju.