Klikař Beny přehled
Simona Bohatá
Odvrácená strana Rudého práva. Ušmudlaný, rozpadající se svět dělnických kolonií, hospod a sběrných surovin osmdesátých let minulého století a živoucí svět bizarních postaviček, které jej obývají. Mladík Beny odejde z domu před násilnickým otcem a nachází útočiště ve sběrně svérázného Fabrikanta. Spolu s invalidou Hanym, fluktuantkou Julčou a bráchou Víťanem tvoří jakousi podivnou rodinu, v níž má každý své tajemství i temné stránky, ale také onu hrabalovskou perličku na dně. Beny se potřebuje vyvázat ze základní vojenské služby, vydělat trochu peněz, najít si práci a bydlení a hlavně čas, aby se mohl věnovat své jediné vášni — fotografování. To, co se zdá být dnes banálně jednoduché, představovalo za reálného socialismu raných osmdesátých let dobrodružství na hraně, či spíše za hranou zákona. Zvlášť když je vám sotva dvacet a s ničím si moc nelámete hlavu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klikař Beny. Přihlašte se a napište ho.
Skvěle popsaný život v osmdesátkách. Beny je sympaťák a člověk mu fandí. Paralelní osudy vedlejších postav jsou někdy hodně drsné, ale nekazí celkově milý pocit.
Hořkosladký příběh z osmdesátých let. Simona Bohatá je výborná vypravěčka.
Mohu jen doporučit.
Kdo letos získá nejvýznamnější českou literární cenu?
07.04.2022
Knižní novinky (35. týden)
29.08.2021
Kniha Klikař Beny v seznamech
přátelství Praha fotografování humor normalizace (1969-1989) dělnické kolonie české rományAutorovy další knížky
2021 | Klikař Beny |
2019 | Všichni sou trapný |
2017 | Máňa a my druzí |
2023 | Zbabělí hrdinové |
Ze začátku mi to připadalo hrozně bezútěšný, ale pak se to začalo vyvíjet správným směrem. Taky mi trochu vadila hovorová čeština i mimo přímou řeč, ale ono se to vlastně hodilo. Některé postavy jsou sice až moc jednobarevné, konkrétně ta černá se objevuje až moc, ale ty nejvíc odpudivé naštěstí brzy po zasluze skončí. Jednoznačně tohle chce pokračování.