Knihomol přehled
Stefan Zweig
Ze vzpomínek staré šatnářky a náhodného návštěvníka jedné malé vídeňské kavárny se dozvídáme příběh člověka oddaného knihám. Tomuto prostému, nevinnému člověku, který žije jen pro své knihy a nestará se o události ve světě, připraví za 1. světové války zběsilá psychóza a tupost válečné mašinerie trpný a zoufalý konec.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1957 , Československý spisovatelOriginální název:
Buchmendel, 1929
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Knihomol. Přihlašte se a napište ho.
Pro autora typicky střídmými prostředky vystavěný silný příběh s protiválečnou tématikou, krásný čtenářský zážitek za pět hvězd.
Jedno z mnoha literárně úžasných (a, žel, zbytečných) vyjádření názoru, že válka je vůl. Prostinký děj podávaný výsostně uměleckými postředky je v doslovu prvního českého vydání z roku 1957 ještě korunován myšlenkově a jazykově pozoruhodným doslovem z pera Pavla Eisnera.
Nové eknihy zdarma (únor)
04.02.2020
Kniha Knihomol v seznamech
první světová válka (1914–1918) Židé povídky Vídeň rakouská literatura kavárny osudy lidí knihovníci, knihovnice lidskost, lidství
Část díla
- Knihomol 1929
2006 | Netrpělivost srdce |
1979 | Amok |
1999 | Svět včerejška |
1966 | Marie Stuartovna |
1993 | Marie Antoinetta |
Zweiga jsem měl dlouho v hledáčku, nicméně tato novelka mě donutila vytahat z regálu po mami i ostatní jeho díla. Na pár stránkách jsem poznal úžasnou osobnost z jiných časů a její okouzlující život a neokouzlující zánik. Až nepříjemně jsem si znovu uvědomil, jak nicotný je život člověka.
*Nač žijeme, když vítr zavane stopu hned za naším střevícem.*